Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă: "A fost nevoie de clarificări să ne asigurăm că cererea de plată 2 din PNRR va fi aprobată"

Nicolae Ciucă: "A fost nevoie de clarificări să ne asigurăm că cererea de plată 2 din PNRR va fi aprobată"

"A fost nevoie de clarificări și decizii astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 din PNRR va fi aprobată”, spune Nicolae Ciucă. Premierul spune că cele două aspecte menționate de Comisia Europeană țin de legea avertizorului public și legea decarbonării.

Nicolae Ciucă: "A fost nevoie de clarificări să ne asigurăm că cererea de plată 2 din PNRR va fi aprobată"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2023   •   12:39

"Îndeplinirea jaloanelor și țintelor din PNRR și întreprinderea tuturor demersurilor la nivelul Guvernului astfel încât să putem să absorbim absolut toți banii din acest program. La nivelul ministerelor de linie s-a discutat cu staff-ul tehnic al Comisiei, a fost nevoie de clarificări și decizii astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată, și în sensul acesta au fost două aspecte importante, unul legal de legea avertizorilor de integritate - și s-a impus modificarea unor prevederi din lege, demers demarat săptămâna aceasta, la nivelul Senatului a fost aprobabtă modificarea de lege, urmând ca săptămâna viitoare la nivelul Camerei Deputaților să intre în dezbatere și aprobare și în felul acesta să închidem acest aspect de clarificare”, a declarat Nicolae Ciucă.

El precizează că al doilea aspect este legat de aplicarea legii decarbonării.

"Astăzi (miercuri - n.r.) vom avea un proiect de OUG prin care la nivelul ministerului Energiei și în coordonare cu ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene acoperim și acest asupect, astfel încât în angajamentul nostru de a asigura îndeplinirea jaloanelor și a pune în aplicare întreg programul de reforme și investiții să asigurăm ajungerea în țară a fondurilor europene care ne sunt foarte necesare în toate proiectele pe care le avem în derulare. Legat de PNRR, un alt aspect este legat de RePower EU. Astăzi avem în analiză un memorandum în care asigurăm punerea în transparență a proiectelor prin care vom urmări ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei și la nivelul producerii energiei și îndeosebi a energiei verzi vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari la programele deja aflate în desfășurare. Aici doresc să menționez că cu puțin timp în urmă am aprobat prin Programul de Modernizatre, aproximativ 500 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în infrastructura de transport energetic", a adaugat premierul.

Nicolae Ciucă reamintește că sunt în derulare proiecte prin care se diversifică și se mărește capacitatea de producere a energiei electrice.

"Acestea pot avea o finalitate doar dacă reușim să asliniem și capacitatea de transport a energiei. Ca atare, există o corelare între ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, ministerul Mediului - pentru că și prin acesta se desfășoară proiecte de finanțare a producerii energiei verzi. Este absolut necesar și cer celor trei miniștri să se coordoneze permanent astfel încât să putem folosi în mod judicios banii din toate aceste surse de finanțare, dar aparte este nevoie să vedem care este impactul și efectele atât în infrastructura de transport, cât și în cea de producere a energiei", a încheiat Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă PNRR
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close