Antena 3 CNN Politică Oficial american: Ştim că unii politicieni vor să organizeze un nou referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu

Oficial american: Ştim că unii politicieni vor să organizeze un nou referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu

Oficial american: Ştim că unii politicieni vor să organizeze un nou referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: Mediafax
de N.B.    |    01 Oct 2012   •   11:17

Autorităţile din Statele Unite sunt la curent cu situaţia politică din România şi este cunoscută intenţia anumitor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l înlătura pe preşdintele Traian Băsescu, însă trebuie respectate procedurile constituţionale, a declarat Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, citat de Mediafax.

"În mod clar, continuăm să urmărim România foarte strâns. Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte. Trebuie subliniat din nou că trebuie respectate procedurile constituţionale", a spus Gordon.

"Dacă preşedintele este nepopular, iar mandatul său nu reflectă voinţa populară, atunci alegerile libere şi corecte sunt modul în care trebuie adresată aceasta. Şi dacă acesta este modul prin care România va merge mai departe, cred că credibilitatea sa ca o democraţie puternică şi partener al SUA va continua să crească", a continuat oficialul american.

Întrebat despre ce ar trebui să facă România pentru a-şi recâştiga încrederea şi dacă Washingtonul mai este îngrijorat cu privire la situaţia din România, Gordon a explicat că autorităţile din Statele Unite au fost îngrijorate de eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a preşedintelui.

"Am fost şi suntem foarte atenţi să nu interferăm în afacerile interne ale României, însă am vrut să fie clar că lumea, comunitatea internaţională, nu va considera legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu ceea ce Curtea Constituţională a hotărât. Am subliniat importanţa respectării oricărei decizii a Curţii Constituţionale, iar acesta a fost testul credibilităţii democraţiei din România. Şi sunt mulţumit că pot spune că aceasta este ceea ce şi guvernul a făcut în cele din urmă. Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi deliberări despre un potenţial refuz de a accepta hotărârea Curţii Constituţionale, Curtea a decis, listele de votanţi care au fost folosite au fost respectate, iar preşedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect", a explicat adjunctul secretarului de stat.

El a arătat că aceste evoluţii pot fi interpretate ca indicând că în România este o democraţie matură, ceea ce reprezintă un "lucru foarte pozitiv". Oficialul Departamentului de Stat declara şi în urmă cu o săptămână că Administraţia SUA este mulţumită de faptul că Guvernul de la Bucureşti îşi menţine angajamentul de a respecta deciziile Curţii Constituţionale.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close