Antena 3 CNN Politică Olteanu îi va trimite o scrisoare lui Băsescu pe tema legii privind răspunderea ministerială

Olteanu îi va trimite o scrisoare lui Băsescu pe tema legii privind răspunderea ministerială

Olteanu îi va trimite o scrisoare lui Băsescu pe tema legii privind răspunderea ministerială
17 Mar 2008   •   15:51

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bodan Olteanu, a anunţat că îi va trimite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi va solicita să trimită spre reexaminare Parlamentului Legea privind răspunderea ministerială, act normativ adoptat săptămâna trecută de deputaţi. „Am stabilit că voi scrie o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi voi cere să trimită spre reexaminare Legea privind răspunderea ministerială care a fost votată în Cameră săptămâna trecută, dat fiind că ulterior a apărut decizia Curţii Constituţionale, legea a devenit deja neconstituţională şi, ca atare, ea trebuie reconsiderată în lumina ultimei decizii a Curţii Constituţionale”, a spus Olteanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a declarat că există o inadvertenţă între ceea ce au votat săptămâna trecută deputaţii şi ceea ce a decis Curtea Constituţională. „În decizia Curţii Constituţuionale este prevăzut că procedura începerii urmării penale pleacă de la Camera Deputaţilor în cazul miniştrilor-deputaţi şi de la Senat în cazul miniştrilor-senatori sau de la preşedinte în cazul foştilor sau actualilor miniştri care nu sunt parlamentari. În legea care a fost votată de Camera Deputaţilor, este prevăzut că în cazul miniştrilor parlamentari este nevoie, cumulat, şi de cererea preşedintelui şi a Camerei parlamentare din care acesta face parte pentru începerea urmăririi penal”, a declarat Dorneanu.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, Ministerul Public este obligat să ceară Parlamentului avizul pentru cercetarea foştilor sau actualilor miniştri care au calitatea de parlamentar.

Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlament prin Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.

Rompres

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close