Antena 3 CNN Politică Opoziţia a dejucat strategia de învăluire a PDL: Independenţii nu primesc loc în comisia de regulament

Opoziţia a dejucat strategia de învăluire a PDL: Independenţii nu primesc loc în comisia de regulament

Opoziţia a dejucat strategia de învăluire a PDL: Independenţii nu primesc loc în comisia de regulament
Sursa foto: ªerban Mihãilescu
16 Mar 2010   •   13:14

Puterea se bate pentru supremaţie în comisia de regulament al Senatului. Independenţii au solicitat marţi conducerii Senatului includerea lui Şerban Mihăilescu în acest for. Biroul Permanent a respins însă prin votul PSD şi PNL, cererea senatorilor independenţi, invocând faptul că Regulamentul prevede că atât componenţa Biroului Permanent, cât şi a comisiilor permanente trebuie să respecte algoritmul politic rezultat din alegeri. Eventuala acceptare a solicitării acestui grup ar oferi PDL pârghiile necesare pentru a modifica Regulamentul pentru facilitarea atingerii propriilor obiective, printre care se numără şi obţinerea postului de preşedinte al Senatului. La ora actuală, Puterea şi Opoziţia se află într-o stare de paritate în comisia de regulament.

Hotărârea Biroului Permanent a fost argumentată prin faptul că grupul senatorilor independenţi nu este un grup politic în sensul definit de Regulament, adică unul rezultat din alegerile parlamentare, a explicat chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru. Chestorul Senatului a mai anunţat, că pe lângă respingerea acestei propuneri a grupului independenţilor, Biroul Permanent a respins şi contestaţia formulată de Şerban Mihăilescu la decizia grupului PSD de a-l înlocui din Comisia economică, după ce acesta a demisionat din partid.

Potrivit Regulamentului, acest for este o comisie permanentă specială formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar. Din Comisia de Regulament a Senatului fac în prezent parte Constantin Traian Igaş, din partea PDL, care este şi preşedintele acestei comisii, Adrian Ţuţuianu, din partea PSD+PC, care are funcţia de vicepreşedinte, Ioan Ghişe (PNL), având şi funcţia de secretar şi Gyerko Laszlo din partea UDMR.

Apariţia lui Mihăilescu în acest peisaj ar fi înclinat raporturile de forţe în favoarea majoritaăţii guvernamentale permiţându-i acesteia să modifice regulamentul Senatului fără alte impedimente, în conformitate cu propriile obiective şi interese. În timp ce democrat-liberalii sunt interesaţi să îndulcească condiţiile de revocare a preşedintelui Senatului, independenţii doresc să modifice regulamentul pentru a elimina sancţionarea parlamentarilor care părăsesc un partid cu pierderea locurilor deţinute în comisiile permanente ale acestei camere, susţin surse parlamentare.

Potrivit surselor citate, în cadrul şedinţeie de Birou Permanent, reprezentanţii PDL au sărit în apărarea solicitării independenţilor susţinând că Regulamentul stabileşte că din această comisie trebuie să facă parte reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, fără a se specifica clar dacă este vorba de grupurile politice rezultate din ultimele alegeri sau de grupuri create ulterior.

Cum la vremea respectivă, independenţii nu figurau ca grup parlamentar de sine stătător, ba mai mult mandatele de senatori pe care le deţin fuseseră obţinute ca reprezentanţi ai PSD sau PNL în campania electorală, Opoziţia, care este majoritară în Biroul Permanent al Senatului a decis însă să respingă solicitarea acestora, pe motiv că algoritmul politic de împărţire a funcţiilor în comisii se aplică în conformitate cu rezultatele ultimelor alegeri parlamentare.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
România, la doar un procent distanţă de înghețarea pensiilor
x close