Antena 3 CNN Politică Opoziţia tergiversează debarcarea lui Sassu din fruntea SRTV, PDL vrea locul pentru Culcer sau Turcescu

Opoziţia tergiversează debarcarea lui Sassu din fruntea SRTV, PDL vrea locul pentru Culcer sau Turcescu

Opoziţia tergiversează debarcarea lui Sassu din fruntea SRTV, PDL vrea locul pentru Culcer sau Turcescu
Sursa foto: Parlament
24 Mar 2010   •   17:03

Social-democraţii ţin cu dinţii de şefia TVR, acolo unde este încă şef Alexandru Sassu, în timp ce democrat-liberalii iau în calcul să propună la şefia Televiziunii Române pe Rodica Culcer sau Robert Turcescu. Miercuri, reprezentanţii Opoziţiei au reuşit să provoace suspendarea lucrărilor Parlamentului reunit pe această temă din lipsă de cvorum provocat premeditat şi prin chiulul propriilor senatori şi deputaţi, nu numai prin lipsa de mobilizare a parlamentarilor Pueterii. Cum conducerea radioului public a fost arondată fără probleme partenerilor din UDMR, parlamentarii PDL au încercat miercuri să respingă, prin votul plenului, raportul de activitate al SRTV, în fapt un vot de blam pentru managementul lui Sassu şi preludiul pentru debarcarea sa din funcţie. Parlamentarii social-democraţi au anunţat că părăsesc însă plenul reunit al Parlamentului, după ce Puterea a menţinut pe ordinea de zi Raportul SRTv pe 2008, deşi reprezentanţii PSD şi PNL au contestat existenţa cvorumului. Şi liberalii au făcut un gest similar, invocând faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu a acceptat apelul nominal, care ar fi demonstrat, potrivit parlamentarilor PNL, lipsa cvorumului de lucru. Pentru a nu se confrunta cu o lipsă de cvorum reală provocată de membrii opoziţiei, Anastase a fost silită să facă un nou apel nominal, în timp ce democrat-liberalii butonau telefoanele de zor pentru a mobiliza restul colegilor aflaţi prin clădirea Parlamentului. Învinsă, dar nu dezarmată, Anastase a anunţat suspendarea şedinţei din cauza numărului prea mic de parlamentari. Succesul Opoziţiei nu este decât unul moral. Anastase a arătat că membrii conducerilor celor două Camere se vor întruni joi, la Senat, pentru a stabili data următoarei şedinţe comune a Parlamentului.

"Nu este cvorum în sală. Având în vedere că numirea directorului TVR trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor, în oglindă, şi decizia de eliberare din funcţie, prin votarea raportului, trebuie să se facă cu aceeaşi majoritate", a explicat liderul de grup liberal de la Cameră, Călin Popescu Tăriceanu.

El a acuzat-o pe Roberta Anastase a făcut numărătoarea parlamentarilor prezenţi "din doi în trei". Unul dintre secretarii de şedinţă, social-democrata Doina Silistru anunţase că în sală nu sunt mai mult de 150 de parlamentari, mult mai puţini decât cvorumul necesar de şedinţă. Şi deputatul PSD Aura Vasile a anunţat după reluarea şedinţei comune a Parlamentului, că parlamentarii social-democraţi nu mai participă la lucrări. Ea i-a solicitat lui Anastase să facă apel nominal.

În fapt miza atitudinii Opoziţiei a vizat menţinerea lui Alexandru Sassu în fruntea televiziunii publice. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv". Potrivit legii de funcţionare a SRTv, membrii noului consiliul de administraţie vor fi numiţi pe o perioadă de patru ani, însă vor putea fi înlăturaţi în fiecare an de la conducerea TVR, prin votul pe care Parlamentul îl dă raportului de activitate al instituţiei. Or, în lipsa parlamentarilor PSD şi PNL, plenul Parlamentului nu-şi mai poate continua lucrările din lipsă de cvorum.

Confruntat cu pericolul iminent al pierderii controlului televiziunii publice, social-democraţii au făcut astăzi eforturi serioase pentru a impune scoaterea de pe ordinea de zi a raportului de activitate al TVR, singura soluţie pentru tergiversarea unui vot al cărui deznodâmnânt este deja asigurat de noua majoritatea guvernamentală existentă la nivelul parlamentului reunit,

Şedinţa Parlamentului reunit a debutat cu stângul după două ore de întârzieri şi o pauză de consultări de 30 de minute solicitată de PSD, după ce cererea sa de scoatere de pe ordinea de zi a discutării raportului de activitate al TVR s-a lovit de opoziţia puterii.

Parlamentarii social-democaţi au invocat faptul că raportul respective nu a fost trecut prin Birourile Permanente şi nu a fost distribuit spre consultare senatorilor şi deputaţilor cu trei zile înainte aşa cum era prevăzut în regulament.
Vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase a acuzat faptul că în şedinţa Birourilor Permanente nu s-a discutat acest subiect şi ordinea de zi a fost întocmită greşit din "rea credinţă". "Aici a fost o chestiune gândită într-un anumit fel şi nu asigură demnitatea dezbaterilor parlamentare", a susţinut Năstase.

Deputatul PDL Raluca Turcan a amintit însă că raportul a fost depus încă din luna februarie şi a fost suficient timp pentru a fi studiat pentru cine era curios să facă acest lucru. "Dacă vreţi amânarea acestui punct, e bine să veniţi cu argumente", a spus Turcan.

După eşecul consultărilor dintre liderii de grup şi reluarea lucrărilor, senatorul PSD Anghel Stanciu a precizat, de la tribună, că parlamentarii social-democraţi insistă ca acest punct să fie scos de pe ordinea de zi. El a avertizat preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase că dacă va insista "cu această maşină de vot", ea trebuie să "îşi asume această decizie de încălcare a Regulamentului plenului comun, cu consecinţe previzibile".

Stanciu a mai apreciat că, din analiza ordinii de zi, nu rezultă că acest raport a fost pe ordinea de zi a şedinţei comune a Birourilor permanent, ci doar acela privind radioul public.
Potrivit raportului, TVR a încheiat anul 2008 cu un deficit de circa 53,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut în acel an venituri totale de peste 567,5 milioane de lei.
Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins deja respins, pe data de 17 februarie, de Comisiile de Cultură ale Parlamentului, cu 15 voturi "pentru" şi o abţinere, în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, care au părăsit lucrările, dar şi a directorului general Alexandru Sassu.
Alexandru Sassu este şeful TVR din 3 iunie 2007, când a fost instalat ca interimar de către Parlament, după ce, pe 4 mai 2007, Tudor Giurgiu şi-a dat demisia din funcţia de Printre numele vehiculate în presă pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR se numără Robert Turcescu, Valeriu Turcan, Florin Călinescu, Rodica Culcer, Brânduşa Armanca.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close