Antena 3 CNN Politică Orban vrea să afle cine l-a înregistrat. Băsescu o dă pe glumă: "La altă comisie se auzea mai bine!"

Orban vrea să afle cine l-a înregistrat. Băsescu o dă pe glumă: "La altă comisie se auzea mai bine!"

Orban vrea să afle cine l-a înregistrat. Băsescu o dă pe glumă: "La altă comisie se auzea mai bine!"
Sursa foto: Orban
18 Aug 2009   •   14:23

Membrii comisiei de anchetă în cazul Udrea cer Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să afle cine i-a înregistrat. Aceştia s-au declarat uimiţi de faptul că în clădirea Parlamentului pot fi făcute înregistrări ilegale. Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, a propus să fie trimisă o sesizarea la Parchet care să semnaleze că a fost făcută o înregistrare ilegală în Palatul Parlamentului.

Personaje principale într-o înregistrare apărută zilele trecute în presă, membrii comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea au propus sesizarea Parchetului pe acestă temă. După câteva minute însă, parlamentarii au renunţat la idee dar au decis să ceară Biroului Permanent al Camerei o anchetă privind modul în care a fost făcută înregistrarea.

"Nu pot să accept ca sub cupola Parlamentului să se facă înregistrări ilegale", a declarat Orban.

În acest context, parlamentarii au mai decis ca toate şedinţele, inclusiv cele în care se trag concluzii să fie publice. În acest mod nimeni nu va mai fi tentat să le înregistreze. Deputaţii au avut ceva reproşuri şi la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a propus suspendarea activităţii comisiei, fără a verifica legalitatea înregistrării audio.

LUDOVIC ORBAN VREA SĂ AFLE CINE L-A ÎNREGISTRAT


Traian Băsescu, între două... microfoane

La dezbaterea din Camera Deputaţilor pe tema legilor educaţiei, preşedintele Traian Băsescu a glumit pe seama problemelor de sonorizare şi a făcut aluzii la înregistrările neoficiale din Comisia Udrea apărute în presă.

Şeful statului a fost rugat să nu părăsească dezbaterile, dar nu a auzit întrebarea. Cu ironie, Băsescu a răspuns: "La o altă comisie de anchetă se auzea mai bine!".

TRAIAN BĂSESCU, IRONIC ÎN CHESTIUNEA ÎNREGISTRĂRILOR DIN COMISIA UDREA


Elena Udrea, somată să se prezinte la Comisie

În ciuda acestui scandal, lucrările Comisei Udrea au continuat şi marţi. Au fost convocaţi la audieri patru angajaţi din Ministerul Turismului, dar aceştia nu s-au prezentat. Mai mult, Elena Udrea a depus marţi o plângere la parchet împotriva lui Ludovic Orban, pe care îl acuză de abuz în serviciu contra interesului public, tocmai pe baza înregistrărilor.

Membrii comisiei nu renunţă la aducerea ministrului Elena Udrea la audieri, chiar dacă aceasta a anunţat public că nici un angajat al Ministerului Turismului nu se va prezenta la Parlament. Membrii Comisiei au decis că dacă aceasta nu se va prezenta joi la audieri, va fi trimisă o adresă către premierul Emil Boc prin care i se va solicita sprijin.

Principalele personaje în scandalul înregistrărilor din comisia Udrea

- Elena Udrea, ministrul Turismului
Pare a fi principalul beneficiar al înregistrărilor, după apariţia acestora PDL cerând oficial suspendarea lucrărilor comisiei. Odată cu declanşarea scandalului privind achiziţiile publice de la ministerul Turismului, Elena Udrea îl ameninţa pe jurnalistul Cătălin Tolontan, de la Gazeta Sporturilor, că îl va "lucra informativ", potrivit declaraţiei jurnalistului.

- Ludovic Orban, preşedintele comisiei Udrea
Apare în înregistrările neoficiale din biroul Camerei Deputaţilor. Orban a mai fost implicat în 2007 într-un accident rutier în care, la un moment dat, au apărut mai multe imagini în care acesta era filmat la locul accidentului. Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a susţinut că a fost filat "pentru a se culege informaţii care să folosească cuiva" şi că îi este "ascultat" telefonul "de dimineaţă până seara".

- Adriana Săftoiu, reprezentanta PNL în comisia Udrea
Apare şi ea în înregistrările neoficiale din biroul Camerei Deputaţilor. A fost consiliera preşedintelui Traian Băsescu la începutul mandatului acestuia la Cotroceni, dar ulterior a demisionat, intrând apoi în PNL. Adriana Săftoiu este soţia lui Claudiu Săftoiu, nimeni altul decât fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Claudiu Săftoiu a lăsat de înţeles în mai multe rânduri că nu este străin de faptul că preşedintele Traian Băsescu are acces la înregistrări ce îi vizează pe alţi lideri politici. Traian Băsescu a anunţat iniţial că îl dă în judecată pe Săftoiu pentru aceste declaraţii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close