Antena 3 CNN Politică Părăsirea consultărilor şi apelul la CCR, variantele Opoziţiei dacă Iohannis nu este acceptat ca premier

Părăsirea consultărilor şi apelul la CCR, variantele Opoziţiei dacă Iohannis nu este acceptat ca premier

Părăsirea consultărilor şi apelul la CCR, variantele Opoziţiei dacă Iohannis nu este acceptat ca premier
Sursa foto: Cotroceni
14 Oct 2009   •   16:31

PSD, PNL, UDMR, PC şi grupul minorităţilor naţionale au în vedere părăsirea consultărilor la care au fost invitaţi de căte preşedintele Traian Băsescu în această după-amiază în cazul în care şeful statului nu va ţine cont de propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară absolută şi va veni cu o nouă desemnare, susţin urse social-democrate. În cazul în care Băsescu va spune nu lui Iohannis, social-democraţii, alături de liberali, au de gând să apeleze la Curtea Constituţională pentru a-l sili pe şeful statului să revină asupra deciziei şi să ţină seama de voinţa noii majorităţi parlamentare susţin sursele cotate.
De altfel, liderii celor cinci formaţiuni care şi-au anunţat susţinerea pentru nominalizarea şi desemnarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier au cerut preşedinţiei o consultare prealabilă pe tema scrisorii prin care i-au solicitat acceptarea propunerii lor de premier. Cum această rundă care ar fi trebuit să preceadă consultările oficiale nu s-au materializat, partidele politice mai sus menţionate sunt totuşi dispuşi să se prezinte la ora 17:00 la Cotroceni pentru afla punctul de vedere al preşedintelui.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat astăzi că PNL va sesiza CCR dacă preşedintele Traian Băsescu ignoră această majoritate şi nu-l desemnează pe Klaus Iohannis premier. "Nu cred ca există dubii cu situaţia constituţională în care ne aflăm. S-a constituit o largă majoritate, majoritate absolută de circa 60-70% care susţine o persoană: Klaus Johannis. Preşedintele trebuie să ia act de dorinţa majorităţii, de această susţinere să desemneze candidatul propus de majoritate parlamentară" a susţinut liderul liberal după finalizarea consultărilor cu PSD, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close