Antena 3 CNN Politică Parlamentul desființează grupurile de prietenie cu Rusia și Belarus

Parlamentul desființează grupurile de prietenie cu Rusia și Belarus

Senatorii și deputații au decis, marți, desființarea grupurilor parlamentare de prietenie cu Federația Rusă și Belarus.

Parlamentul desființează grupurile de prietenie cu Rusia și Belarus
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    03 Mai 2022   •   15:30

Update 15:30 - Grupurile parlamentare și-au retras deputații și senatorii din grupurile de prietenie cu Rusia.

"Considerăm că este necesar acest demers ca urmare a invaziei pe care o desfășoară Rusia în Ucraina, în pofida opoziției majorității statelor democratice", au explicat parlamentarii USR.

Împotriva deciziei s-au exprimat doar cinci parlamentari.

"Având în vedere solidaritatera Parlamentului României cu poporul ucrainean, victimă a agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptarea la nivelul UE a unui pachet suplimentar de sancțiuni împotriva Republicii Belarus, ca urmare a sprijinului acordate Federației Ruse în organizarea agresiunii împotriva Ucrainei, precum și solicitările de retragetre primite din partea grupurilor parlamentare PSD, PNL, USR și UDMR, propunem desființarea Grupului parlamentar de prietenie România - Republica Belarus”, a transmis Grupul Român al Uniunii Interparlamentare.

Decizia a fost luată cu 356 de voturi "pentru", cinci "contra" și trei abțineri.

__________________

Ştirea iniţială 08:31

Camera Deputaţilor şi Senatul României se reunesc marţi într-o şedinţă de plen comun, unde vor discuta desfiinţarea grupurilor de prietenie cu Federaţia Rusă şi cu Belarus.

Propunerea a fost făcută chiar de coordonatorul grupurilor de prietenie şi a intrat pe ordinea de zi de astăzi. 

"Era o propunere de acum peste o lună făcută de către preşedintele GRUI (Grupul Român al Uniunii Interparlamentare), coordonatorul grupurilor de prietenie, desfiinţarea celor două grupuri de prietenie, respectiv cu Federaţia Rusă şi cu Belarus. 

Amândouă au intrat pentru ordinea de zi a plenului comun de pe data de 3 mai", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Parlamentarii vor lua act şi de scrisoarea prin care preşedintele Klaus Iohannis îi informează că a aprobat dislocarea de forţe NATO în România, printre care detaşamentul de avioane americane F-35.

Pe ordinea de zi a plenului comun din 3 mai se mai află demisia lui Alexandru Stănescu din funcţia de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi numirea unui înlocuitor al acestuia.

Parlamentarii vor lua, de asemenea, act şi de o scrisoare din partea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează că a aprobat, ca urmarea solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forţe armate străine în România, precum şi intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului F-35 al SUA.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close