Antena 3 CNN Politică Parlamentul începe dezbaterea în plen a bugetului de stat pe 11 ianuarie

Parlamentul începe dezbaterea în plen a bugetului de stat pe 11 ianuarie

Parlamentul începe dezbaterea în plen a bugetului de stat pe 11 ianuarie
29 Dec 2009   •   12:43

Comisiile parlamentare vor dezbate săptămâna viitoare proiectul de buget, iar pe 11 ianuarie vor începe dezbaterile în plenul Parlamentului. Potrivit calendarului impus de şeful statului şi de premier, bugetul trebuie adoptat până pe 16 ianuarie.

Ambele proiecte au fost depuse pe 24 decembrie la Parlament.

"Pe 11 ianuarie, la ora 12:00, va avea loc o şedinţă a Birourilor Permanente comune, iar la ora 16:00 Parlamentul se va reuni în plen pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe anul 2010. Această sesiune extraordinară a Parlamentului va dura până se adoptă bugetul", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.


România are nevoie urgent de buget pe anul 2010, pentru că fără acesta nu va primi următoarea tranşă de bani de la FMI. După ce documentul a fost adoptat de guvern, procedura parlamentară prevede ca bugetul să fie luat în discuţie de Birourile Permanente reunite ale Parlamentului.

Până pe data de 5 ianuarie, senatorii şi deputaţii vor putea depune amendamente în comisiile de specialitate, iar între 11 şi 15 ianuarie proiectul se va afla în plenul Parlamentului. Termenul final pentru depunerea amendamentelor este 7 ianuarie, iar cel pentru Raportul comisiilor reunite de buget finanţe este 10 ianuarie. Interesul este ca votul final la buget să fie în data de 16 ianuarie.



Legea bugetului de stat ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial al României în intervarul de timp 16-19 ianuarie 2010, când ar trebui să ajungă din nou în ţară echipa UE, a Băncii Mondiale şi a FMI.

Existenţa unui buget aprobat de parlament a fost una dintre condiţiile impuse României de organismele internaţionale.

Oficialii de la Bucureşti au spus că la construcţia bugetului pe 2010 s-a pornit de la indicatorii economici negociaţi deja cu organismele internaţionale. Cota unică a fost menţinută la 16%, TVA la 19%, inflaţia este prognozată la 3,7%, iar creşterea economică avută în vedere este de 1,3% din PIB.

De asemenea, se estimează că rata şomajului nu va depăşi, 7,3%, echivalent cu un număr de 645.000 persoane, iar punctul de pensie va rămâne la nivelul din 2009, respectiv 732,8 lei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close