Antena 3 CNN Politică PDL a trimis spre Cotroceni o propunere de premier, alta decât Emil Boc

PDL a trimis spre Cotroceni o propunere de premier, alta decât Emil Boc

PDL a trimis spre Cotroceni o propunere de premier, alta decât Emil Boc
Sursa foto: PDL
15 Oct 2009   •   10:39

Liderii PDL au decis să trimită către Cotroceni o propunere de candidat la funcţia de premier, alta decât Emil Boc, din postura de partid cu cei mai mulţi parlamentari în legislativul României, criteriu formulat de altfel de către preşedintele Traian Băsescu în cadrul consultărilor de ieri cu partidele politice, susţin surse democrat-liberale. numele cel mai vehiculat în cercurile democrat-liberale este cel al lui Lucian Croitoruu, consilier al guvernatorului BNR. Şeful statului urmează să facă astăzi, la ora prânzului, un anunţ cu privire la desemnarea unui nou prim-ministru, până atunci partidele politice fiind invitate să ajungă la un punct comun pe această temă şi pe formula de guvernare.
Între timp, majoritatea PSD-PNL-UDMR doreşte în continuare şi susţine un guvern tehnocrat, cu mandat limitat, centrat în jurul unui premier independent în persoana primarului Sibiului, Klaus Iohannis.

Preşedintele le-a cam tăiat ieri aripile arătând că nu crede într-o asemenea formulă, ci într-un guvern politic de uniune naţională care să-şi asume responsbilitatea atât pentru soluţionarea crizei politice cât şi economice.

Liderul PDL, Emil Boc preciza miercuri seară că va purta discuţii în interiorul partidului pentru a veni cu o propunere de premier.

"Ne interesează să avem rapid un guvern şi să rezolvăm astfel problema crizei economice şi pe cea a respectării angajamentelor externe ale României (...) Nu refuzăm nicio discuţie cu niciun partid politic", a declarat, miercuri seară preşedintele PDL Emil Boc care a a explicat că deşi s-a simţit onorat că a fost propus iniţial de PDL pentru acest post "nu este şi soluţia zilei".

Cel mai vehiculat nume şi cotat cu cele mai multe şanse pentru conducerea Executivului din Palatul Victoria este dat în continuare consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru căruia Băsescu i-a făcut deltfel ieri portretul robot: specialist, economist care înţelege limbajul FMI, cu experienţă economică, în relaţia cu băncile şi cu instituţiile economice şi financiare internaţionale.

Alte nume avansate la bursa zvonurilor cu şanse pentru funcţia de premier sunt Monicai Macovei, europarlamentar şi fost ministru al Justiţiei, Mihai Tănăsescu, reprezentant la FMI, fost ministru PSD de Finanţe în timpul Guvernului Năstase, Alexandrina Gătej, consilier prezidenţial, fost şef local Unilever.

Surse democrat-liberale susţineau că nu este exclusă ca toată strategia de numire a unui premier care nu beneficiază de majoritatea parlamentară să servească ca pion de sacrificiu pentru menţinerea Guvernului Boc II timp de 45 de zile, până la finalul interimatului.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: premier Klaus Iohannis
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close