Antena 3 CNN Politică PDL se pregăteşte să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare

PDL se pregăteşte să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare

PDL se pregăteşte să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Aug 2011   •   15:02

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ideea lansată marţi în şedinţa coaliţiei, este primită cu braţele deschise de către liderii PDL din teritoriu. Şi şefii de la Bucureşti ai partidului nu se mai opresc din lăudarea sistemului. Au chiar mai multe variante: organizarea alegerilor parlamentare în iunie şi aplicarea rezultatelor lor în decembrie sau toate alegerile la un loc - inclusiv cele prezidenţiale.

Primul care a lansat ideea comasării alegerilor a fost preşedintele Traian Băsescu. Acesta sugera ca propunerea să vină din partea partidelor şi să ducă obligatoriu la modificarea Legii administraţiei locale.

Democrat-liberalii au convenit cu UDMR şi UNPR modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale şi cele legislative să aibă loc în aceeaşi zi, începând de anul viitor.

"Coaliţia va începe de săptămâna viitoare o analiză cu privire la sistemul electoral. Vom discuta şi cu opoziţia şi concluziile vi le vom prezenta. Deocamdată nu avem o formulă agreata la nivelul coaliţiei, pentru că nu am început discuţiile", a declarat premierul Emil Boc.

Prim-vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase, susţine că noul sistem de organizare a alegerilor s-ar putea aplica din toamna anului viitor.

"Acest lucru poate fi realizat, în toamnă, prin împingerea localelor către alegerile parlamentare, desfăşurate la termen. Dar este de analizat. Noi suntem într-o discuţie mai amplă, care vizează schimbarea sistemului electoral, legislaţia în domeniu, iar acesta poate fi un subiect", a spus Anastase.

Comasarea alegerilor va evita blocarea instituţiilor statului de două ori, spune purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.

Democrat-liberalii mai au o variantă pe care o iau în calcul: organizarea alegerilor parlamentare în iunie şi aplicarea rezultatelor lor în decembrie.

 


×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close