Antena 3 CNN Politică PDL şi PSD se bat pe beneficiile de imagine ale referendumului şi modificările constituţionale

PDL şi PSD se bat pe beneficiile de imagine ale referendumului şi modificările constituţionale

PDL şi PSD se bat pe beneficiile de imagine ale referendumului şi modificările constituţionale
Sursa foto: Sever Voinescu
14 Dec 2009   •   16:14

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului vor lua în discuţie, în şedinţa comună următoare, solicitarea grupurilor parlamentare ale PDL de înfiinţare a comisiei speciale privind revizuirea Constituţiei, a anunţat, luni, secretarul Camerei Sever Voinescu (PDL). În paralel şi social-democraţii încearcă să tragă iniţiativa constituirii acestei comisii pe spuza lor,liderul PSD, Mircea Geoană anunţând că va cere reunirea în şedinţă a Birourile Permanente ale celor două Camere pentru a convoca, în această săptămână, un plen reunit în care să fie validat referendumul privind reducerea numărului de parlamentari şi instituirea unui Parlament unicameral, laolaltă cu reactivarea comisiei parlamentare privind revizuirea Constituţiei. Preşedintele PSD a plusat, inducând ideea că parlamentarii social-democraţii vor propune şi o dezbatere porivind modificarea tipului de republică la pachet cu trecerea la sistemul legislativ unicameral.

Voinescu a reamintit că grupurile PDL au depus o solicitare de constituire a comisiei speciale privind revizuirea Constituţiei care urmează să fie discutată de Birourile Permanente comune ale celor două Camere.
În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, urmează să ia legătura cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pentru a stabili data şedinţei comune a conducerilor celor două Camere.
Solicitarea PDL invocă rezultatul referendumului din 22 noiembrie referitor la reducerea la maximum 300 a numărului de parlamentari şi la trecerea la Parlamentul unicameral. Propunerea PDL prevede că hotărârile comisiei speciale se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor comisiei, iar, în activitatea sa, comisia va putea utiliza un grup de specialişti desemnaţi câte doi de către partidele parlamentare şi câte unul de către Birourile Permanente, Guvern, Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Legislativ.

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close