Antena 3 CNN Politică Pe surse: Suspendarea preşedintelui Băsescu va începe în maxim o săptămână

Pe surse: Suspendarea preşedintelui Băsescu va începe în maxim o săptămână

Pe surse: Suspendarea preşedintelui Băsescu va începe în maxim o săptămână
28 Iun 2012   •   19:16

Potrivit dcnews.ro, calendarul suspendării preşedintelui Băsescu este deja stabilit de liderii USL. Luni, 2 iulie, cei doi judecători incompatibili ai Curţii Constituţionale (Zegrean şi Motoc) vor fi revocaţi de Parlament, iar marţi, 3 iulie, sau cel mai târziu miercuri, 4 iulie, vor începe procedurile de suspendare. Demersul va avea la bază repetatele încălcări ale Constituţiei din ultimii doi ani, nu criza din acest moment.

Victor Ponta şi Crin Antonescu vor anunţa această acţiune politică în cursul unei conferinţe de presă din această seară. O altă variantă ar fi ca vineri, după întoarcerea de la Consiliul European, să se organizeze o conferinţă de presă la care să participe toţi trei co-preşedinţi ai USL, în ţară. Decizia urmează a fi luată în câteva ore.

Preşedintele cunoaşte planul USL, de aceea a adoptat un ton defensiv, în problema reprezentării la CE. Pe de altă parte, Traian Băsescu intenţionează să reziste cât mai mult la Cotroceni, pentru a-şi folosi structurile şi oamenii plasaţi în posturi cheie.

USL se bazează pe o majoritate simplă, dar a negociat deja cu UDMR şi UNPR, care au confirmat că vor vota pentru suspendarea lui Băsescu.

Vasile Blaga va fi instalat la Cotroceni, imediat după votul Parlamentului. Acesta va ajunge preşedinte interimar.

După suspendare, USL intenţionează să declanşeze în ţară o campanie de mobilizare a oamenilor la vot. Pe de altă parte, reprezentaţii SUA trebuie convinşi că demersul este unul democratic, fără de care România nu poate funcţiona. SUA vor fi informate că preşedintele sabotează eforturile guvernului de a gestiona criza, iar preferinţele personale nu au prioritate în faţa instabilităţii economice.

În cazul suspendării, românii vor merge din nou la referendum în 30 de zile. Dacă majoritatea va susţine demiterea preşedintelui, în trei luni vor trebui organizate alegeri prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: USL Curtea Constitutionala vasile blaga
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close