Antena 3 CNN Politică PNL se pregăteşte de ieşirea PSD de la guvernare | Care sunt cele 4 scenarii de pe masa liberalilor

PNL se pregăteşte de ieşirea PSD de la guvernare | Care sunt cele 4 scenarii de pe masa liberalilor

Tensiuni şi incertitudine tot mai mari, în coaliţia de guvernare. Există voci potrivit cărora liberalii se pregătesc pentru posibilitatea ca PSD să iasă de la guvernare, de la toamnă. 

PNL se pregăteşte de ieşirea PSD de la guvernare | Care sunt cele 4 scenarii de pe masa liberalilor
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
de Vasile Marcu    |    04 Aug 2022   •   12:11

Se discută variante, se fac scenarii, totul în condiţiile în care pe români îi aşteaptă una dintre cele mai grele ierni de până acum, cu scumpiri fără precedent la alimentele de bază şi cu tarife uriaşe la energie electrică şi gaze. 

Sunt ape tulburi în coaliţia de guvernare. PSD şi PNL îşi fac deja calcule cât mai poate merge înainte actuala coaliţie, în condiţiile în care urmează o iarnă extrem de grea, cu preţuri tot mai mari şi la gaze, şi la alimentele de bază. 

După şedinţa de miercuri a BPN a Partidului Naţional Liberal, conducerea partidului a rămas şi a discutat despre soarta coaliţiei de guvernare şi mai multe scenarii posibile pentru perioada următoare. 

Din ce spun surse politice, PNL se pregăteşte pentru ieşirea social-democraţilor din coaliţia de guvernare în toamnă.

Care sunt scenariile şi ce motive ar avea social-democraţii să plece de la guvernane

1. Scenariul este acela că PSD va veni la începutul toamnei cu o propunere de un nou pachet social în valoare de circa 30 de miliarde de lei, pe care liberalii nu vor putea să îl accepte. 

Dacă PSD iese de la guvernare în toamnă, în coaliţie rămân PNL şi UDMR. Social-democraţii ar susţine guvernul din Parlament.

2. Al doilea scenariu ar fi acela că după ieşirea PSD de la guvernare în toamnă, să se ajungă la alegeri anticipate în primăvara viitoare, cu concursul preşedintelui Iohannis.

PNL şi UMDR ar refuza să îşi asume guvernarea fără majoritate parlamentară.

3. Al treilea scenariu discutat de conducerea liberală e acela că PSD va părăsi coaliţia de guvernare în primăvara viitoare, când ar trebui să aibă loc rocada, adică PSD să preia postul de prim-ministru. Cu refuzul lui Marcel Ciolacu de a fi premier, coaliţia se va rupe.

4. Al patrulea scenariu este acela prin care PSD preia guvernarea în primăvară, iar coaliţia PSD-PNL-UDMR rămâne până în 2024, la alegeri.
 

×
Subiecte în articol: coaliţie guvernare alegeri anticipate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close