Antena 3 CNN Politică Cât vor câștiga politicienii după intrarea în vigoare a legii salarizării. Ei sunt primii beneficiari

Cât vor câștiga politicienii după intrarea în vigoare a legii salarizării. Ei sunt primii beneficiari

Cât vor câștiga politicienii după intrarea în vigoare a legii salarizării. Ei sunt primii beneficiari
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    08 Iun 2017   •   09:33

Cei mai norocoşi după intrarea în vigoare a legii unitare a salarizării sunt tot politicienii. În primul rând parlamentarii şi apoi primarii. De la 1 ianuarie 2018 preşedintele Camerei şi Senatului vor ajunge la un salariu de 16.675 lei, iar un deputat sau un senator va ajunge la suma de 13.050 lei.

Şi salariul primarului Capitalei a crescut, deşi iniţial acesta nu suferise modificări. De la 1 ianuarie primarul Bucureştiului va câştiga puţin peste 14.500 de lei.

Primarii de sectoare vor primi şi ei 13.775 lei, un preşedinte de Consiliu Judeţean va câştiga 13.775 lei, iar vicepreşedinte de Consiliu Judeţean va câştiga 12.325 lei.

Salariile primarilor de oraşe au fost însă organizate în funcţie de numărul de locuitori, la fel şi la comune. Un primar de municipiu reşedinţă de judeţ ajunge la un salariu de 13.050, iar un primar dintr-o comună cu până la 3.000 de locuitori va ajunge la un salariu de 4350 lei.

O altă modificare se referă la un amendament care privește majorarea cu 10% a salariilor angajaţilor din Parlament. Asta înseamnă că personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul serviciilor Parlamentului, primeşte o majorare de 10% a salariului de bază. Un consilier parlamentar va ajunge să câştige, după noua lege a salarizăriii, 6580 de lei până în 2022, iar un director de cabinet, 6844 de lei.

Deputaţii au adoptat şi amendamentul care prevede un spor de 50% pentru funcţionarii care gestionează fonduri europene, indiferent de numărul proiectelor. Şi primarii care se ocupă de fonduri europene rămân cu sporul de 25%.

Un alt spor care se acordă îi priveşte direct pe cei din educaţie. Personalul didactic de predare din învăţământ primeşte un spor de suprasolicitare neuropsihică, prin creşterea salariilor de bază cu 10%.

Un alt amendament stabileşte ca angajaţii din sectorul public să beneficieze de indemnizaţii de vacanţă, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptaţi cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese sau numite.

Până atunci însă, legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis care are 20 de zile la dispoziţie pentru a o analiza.

Citiți și:

Klaus Iohannis, anunț important privind legea salarizării. Ce a decis președintele

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close