x close

Ponta a semnat protocolul cu UDMR, pentru intrarea la guvernare. PNL nu va susţine noul guvern

de M.Z.    |    03 Mar 2014   •   15:44
Ponta a semnat protocolul cu UDMR, pentru intrarea la guvernare. PNL nu va susţine noul guvern 418 Foto: Agerpres
Astăzi aflăm noua formulă a Guvernului Ponta III şi se anunţă o zi plină pentru liderii USD. Guvernul ar urma să meargă mâine în Parlament, pentru a primi votul de învestitură.

Până atunci însă se poartă discuţii intense privind majoritatea care va guverna. UDMR negociază dur, ca de obicei, iar Traian Băsescu a anunţat că ar putea ataca Guvernul Ponta III la Curtea Constituţională. 
 
Liderii USD vor să se asigure că noul Guvern va primi votul de învestitură. Pentru validarea noului cabinet Ponta, Guvernul are nevoie de 288 de voturi. Liberalii au anunţat deja că vor vota împotrivă. Update 15.44 - Premierul Victor Ponta a semnat, luni, protocolul cu UDMR, pentru intrarea la guvernare şi i-a mulţumit preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, pentru sprijin.

La rândul său, Kelemen Hunor a spus că el consideră că România are nevoie de o stabilitate guvernamentală şi politică într-un an electoral.
 
"Am văzut o deschidere din partea premierului Victor Ponta. Sunt convins că vom reuşi o guvernare bună", a spus Kelemen Hunor.

Mai mult, Kelemen a precizat că "nu adăugăm nimic la programul de guvernare".


Update 15.30 - La Ministerul Sănătăţii, ar urma să fie numit Nicolae Bănicioiu, potrivit unor surse, la Ministerul Comunicaţiilor - Răzvan Cotovelea, iar la Ministerul pentru IMM-uri, Codrin Scutaru.
 
Update 15.00 - Premierul Victor Ponta a mers, luni, la grupul PPDD, el prezentându-le parlamentarilor acestui grup principalele obiective de guvernare şi arătând deschiderea sa spre dialog, preşedintele PPDD, Simona Man, anunţând, ulterior, că formaţiunea sa va rămâne în opoziţie.
 
"E vorba de un vot pentru schimbarea structurii Guvernului. Am prezentat principalele obiective de guvernare. Am spus că Guvernul, indiferent dacă reprezintă o anumită majoritate, e responsabil în faţa întregului Parlament şi eu şi miniştrii vom răspunde de fiecare dată la solicitările grupului PPDD când e vorba de legi importante. Dacă asta înseamnă ca grupul PPDD să sprijine şi mâine la vot, şi mai bine, dacă nu, oricum rămâne exact aceeaşi deschidere şi aceeaşi capacitate de dialog din partea mea", a spus Ponta.
 
El a arătat că la ora 16.30 va anunţa componenţa noului Guvern.
 
"Le-am spus celor de la PPDD că, de fiecare dată când închei o înţelegere, îmi ţin acea înţelegere indiferent de piederile de moment şi că, pe termen lung, chiar şi pentru dânşii faptul că sunt un om de cuvânt e un mare avantaj. Tot ce vom discuta cu cei de la PPDD şi ne vom înţelelege, eu mă voi ţine de cuvânt", a spus Ponta.
 
La rândul său, preşedintele PPDD Simona Man a arătat că partidul va rămâne în opoziţie, în condiţiile în care UDMR intră la guvernare.

 
Update 14.30 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, luni, că, potrivit negocierilor cu USD, organizaţia sa va avea un post de vicepremier, ministerele Culturii şi Mediului şi 14 posturi de secretari de stat.

Kelemen a precizat că el va deţine postul de vicepremier şi de ministru al Culturii, iar la Mediu va fi numit Attila Korodi.
 
În ceea ce priveşte posturile de secretari de stat, Kelemen a precizat că UDMR a ţinut cont de proporţia pe care o are în coaliţia de guvernare, fiind vorba despre 14 poziţii de secretari de stat.

"Am constatat că în acest moment România are nevoie de stabilitate guvernamentală şi contribuţia noastră este extrem de importantă ţinând cont de toată situaţia din România şi din jurul nostru", a spus Kelemen Hunor.

UDMR va primi 14 posturi de secretar de stat, deşi conform ponderii parlamentare, trebuia să primească mai puţine locuri, respectiv 8-9.
 
Kelemen Hunor a spus că Uniunea va intra la guvernare cu doi miniştri şi mai mulţi secretari de stat şi pe programul guvernamental aprobat de Parlament în decembrie 2012. 

Acordul politic UDMR-USD va fi semnat la ora 15.30. Kelemen a precizat că va semna, împreună cu Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, acordul politic potrivit căruia UDMR intră la guvernare cu miniştri şi secretari de stat.

Ulterior, şeful UDMR a precizat că acordul nu va fi semnat cu USD, ci cu liderii partidelor din coaliţia guvernamentală, respectiv PSD, UNPR şi PC.

Premierul vrea să anunţe componenţa noului Cabinet la ora 16.30.


Update 14.14 - Premierul Victor Ponta discută cu parlamentarii PPDD, după ce un grup mai mare de membri ai Partidului Poporului Dan Diaconescu va trece la PSD.

Liderii PSD Victor Ponta şi Liviu Dragnea au sosit la şedinţa grupului PPDD de la Camera Deputaţilor. Cei doi nu au făcut declaraţii înainte de a intra în sala de grup a PPDD.
 
Ponta a spus că negocierile cu UDMR merg foarte bine.

Update 13.36 - UDMR va prelua, potrivit unor surse, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii şi va avea şi un post de vicepremier.

Astfel, maghiarii ar intra în Cabinetul Ponta cu Kelemen Hunor ca vicepremier şi posibil ministru al Culturii şi la Ministerul Mediului, cel mai probabil, Attila Korodi.
 
UDMR ar urma să preia şi funcţii din eşalonul doi al cabinetului, secretari de stat, prefecţi, dar şi şefi de deconcentrate.


Update 13.20 - O întâlnire Ponta - UDMR urmează să aibă loc la ora 15.30.

Foto: Agerpres

Update 12.43 - Pacienţii atacă posibila numire a lui Cseke Attila la Sănătate


Update 12.13 - Liderii UDMR sunt în şedinţă la această oră şi ar trebui să spună azi dacă intră la guvernare sau vor sprijini guvernul din Parlament. Marko Bela spunea, înainte de şedinţă, că nu există probleme la negocieri.

De asemenea, o şedinţă a liderilor USD va avea loc la ora 14.30.
 
Update 12.05 - Premierul Victor Ponta va anunţa componenţa noului Guvern la ora 16.30.
 
Update 11.49 - Un grup mare de parlamentari PPDD va trece la PSD, potrivit unor surse politice, după ce şi un senator liberal a plecat în tabăra social-democraţilor

Update 11.16 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, ar putea rămâne fără şefia Senatului. Solicitarea de revocare a lui Antonescu ar urma să vină chiar din interiorul grupului PNL

Update 10.50 - Victor Ponta a plecat de la Palatul Victoria. Este foarte probabil ca premierul să se îndrepte spre Parlament.
 
Update 10.33 - Negocierile între premier UDMR ar fi în impas în acest moment, potrivit unor informaţii de ultimă oră.
 
UDMR cere Ministerul Sănătăţii, pentru Cseke Attila, iar premierul nu vrea să le cedeze acest portofoliu.

UDMR ar fi solicitat până acum un post de vicepremier şi două de miniştri. Vicepremier şi ministru al Culturii ar putea fi Kelemen Hunor, în vreme ce Attila Korodi ar putea ocupa postul de ministru al Mediului.

Maghiarii au spus că dacă nu vor primi Ministerul Sănătăţii vor cere Ministerul Mediului, însă Rovana Plumb - propunerea USD - îşi doreşte acest portofoliu.


Cine este Cseke Attila
UDMR, mandate controversate în Guvern
 
Cseke Attila - ministrul Sănătăţii în Guvernul Boc 2
- a introdus sistemul de coplată în spitale şi la medicii de familie
- 67 de spitale din întreaga ţară au fost închise în timpul mandatului său
- Cseke Atilla a considerat că nu există suficiente motive să demisioneze în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti din 16 august 2010
- în august 2011, ministrul a renunţat la funcţie, nemulţumit de banii alocaţi pentru bugetul Sănătăţii

 
Update 10.03 - Premierul Victor Ponta anunţă astăzi structura noului Guvern.

Noul Executiv va avea 17 ministere, patru vicepremieri şi patru miniştri delegaţi, adică 21 de miniştri


Iată schiţa Guvernului Ponta III:
 
 
Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlăţean
 
Ministerul Afacerilor Interne - Gabriel Oprea, vicepremier
 
Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin, vicepremier
 
Ministerul Apărării Naţionale - Mircea Duşa
 
Ministerul Culturii - Kelemen Hunor, vicepremier (UDMR) / Georgică Severin (PSD)
 
Ministerul Dezvoltării - Liviu Dragnea, vicepremier
 
Ministerul Economiei - Constantin Niţă
 
Ministerul Educaţiei - Remus Pricopie
 
Ministerul Finanţelor - Liviu Voinea / Florin Georgescu
 
Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici
 
Ministerul Justiţiei - Robert Cazanciuc (dacă Victor Ponta ignoră presiunile din teritoriu)
 
Ministerul Mediului - Attila Korodi / Rovana Plumb (trece la Muncă, dacă UDMR preia Mediul)
 
Ministerul Muncii - Rovana Plumb/ Liviu Pop
 
Ministerul pentru Societatea Informaţională - Bebe Ionică, actual secretar de stat (sau cedat PC)
 
Ministerul Sănătăţii - Nicolae Bănicioiu (şi UDMR ar putea reclama pretenţii)
 
Ministerul Tineretului - Alin Petrache/ Mihai Sturzu
 
Ministerul Transporturilor - Dan Şova
 
Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism - PC
 
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior - Mihnea Cosmin Costoiu
 
Ministrul delegat pentru Dialog Social - Doina Adriana Pană
 
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Eugen Nicolicea

________________________________________
 
Ştirea iniţială 08.28

Negocierile dintre premierul Victor Ponta şi liderii UDMR, pentru formarea noului guvern, au fost amânate pentru această dimineaţă. 

Printre pretenţiile UDMR se află renunţarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc. De asemenea, UDMR vrea două posturi de ministru, la Mediu şi Sănătate, dar şi un post de vicepremier pentru Kelemen Hunor
 
Dacă UDMR intră la guvernare trebuie să susţină programul de guvernare asumat de USL, spune purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Cătălin Ivan. 

Ca să treacă de Parlament, noul Guvern are nevoie 288 de voturi. În prezent, USD are în cele două Camere 192 de deputaţi şi 86 de senatori. Dacă adăugăm şi voturile minorităţilor naţionale guvernul USD ar fi sprijinit de 305 parlamentari. Cu sprijin UDMR s-ar ajunge la 321 de voturi pentru Cabinetul Ponta III.


Liderii PSD şi cei ai UDMR trebuie să bată palma cu privire la intrarea maghiarilor la guvernare, însă noul Cabinet trebuie să fie acceptat şi de Traian Băsescu. Preşedintele a ameninţat deja că ar putea ataca Guvernul Ponta III la Curtea Constituţională
 
Traian Băsescu a declarat că premierul trebuie să vină la Cotroceni pentru redesemnare din cauză că, după cooptarea UDMR în executiv, se va schimba atât programul de guvernare, cât şi structura Guvernului.


DESEMNAREA PREMIERULUI - ARTICOLUL 85
 
Numirea Guvernului

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
 
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.
 
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului.
Sursa: Constituţia României
 
Ce condiţii pune UDMR pentru susţinerea Guvernului
 
Citiţi şi: Negocierile programate pentru duminică, între PSD şi UDMR, legate de posibila intrare la guvernare a Uniunii, au fost anulate.
 
Liberalii nu vor vota noul guvern cu care Victor Ponta vine marţi în Parlament, a anunţat senatorul PNL, Ioan Ghişe.

 
 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati