Antena 3 CNN Politică Ponta propune PSD să susţină trecerea la republică parlamentară cu şeful statului ales de legislativ

Ponta propune PSD să susţină trecerea la republică parlamentară cu şeful statului ales de legislativ

Ponta propune PSD să susţină trecerea la republică parlamentară cu şeful statului ales de legislativ
Sursa foto: Victor Ponta
04 Feb 2010   •   13:22

O republică Parlamentară, în care preşedintele să fie ales direct de către parlament şi nu de către populaţie, ridicarea imunităţii prezidenţiale, întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului, lărgirea efectelor moţiunilor simple care să includă inclusiv demiterea imediată a unui ministru sunt doar câteva din proprunerile de revizuire a Constituţiei propuse de vicepreşedintele social-democrat, Victor Ponta la lucrările Consiliului naţional al PSD de astăzi.
Intitulat "Repere pentru o nouă revizuire a Constituţiei şi îmbunătăţirea sistemului electoral", materialul pus la dispoziţie de Ponta colegilor săi de partid propune trecerea de la regimul actual semi-prezidenţial la cel de tip republican, în care şeful statului să nu mai fie ales de către electorat ci de către Parlament, un sistem care se regăseşte deja la nivelul Greciei sau Republicii Moldova.

"Ca urmare, preşedintele nu ar mai putea juca şi rolul de şef al Executivului, renunţându-se la bicefalitatea care se manifestă în prezent (...) Apare necesară reconsiderarea atribuţilor preşedintelui pentru a rămâne cum se spune în literatură ca rege republican", se arată în documentul PSD.

Argumentul lui Ponta priveşte "falimentarea regimului semi-prezindenţial, chiar atenuat, reglementat de Constituţia din 1991".
Propunerile PSD privind reforma constituţională mai presupun, pierderea mandatului de către parlamentarii care demisionează din partidele din partea cărora au candidat, demiterea unui ministru prin moţiune simplă şi clarificarea drepturilor preşedintelui.
"PSD trebuie să aibă o poziţie vizavi de mandatul imperativ al parlamentarilor. Un parlamentar care a candidat cu PSD, în momentul în care părăseşte PSD să îşi piardă acest mandat. Dacă primarul sau consilierul local îşi pierd mandatele în momentul în care pleacă din partid, nu cred că există o problemă să existe această prevedere şi pentru parlamentari. În viitoarea Constituţie putem să ne batem pentru acest principiu, fără să ne gândim, dacă o să fim noi la putere în 2012, să luăm pe alţii de la ei sau eventual să-i luăm pe ai noştri înapoi", a susţinut Ponta.
Social-democratul a atras atenţia că PSD trebuie să discute despre imunitatea preşedintelui României şi abuzul de putere pe care îl face prin exercitarea unor drepturi în afara Constituţiei.
"Pornind de la discuţia imunităţii preşedintelui şi ale drepturile pe care acesta le exercită, uneori dincolo de limita lor, trebuie să vorbim de abuzul de putere, trebuie să vorbim cu toţii de acest lucru, să înţelegem că preşedintele ţării, oricum se numeşte el, trebuie să aibă nişte drepturi pe care să le exercite în limita Constituţiei, şi nu dincolo de ea", a subliniat Victor Ponta.
O altă propunere importantă pe care ar trebui să o susţină PSD ar consta în întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin extinderea efectelor moţiunilor simple prin care să se poată demite un ministru.
"În privinţa controlului Guvernului, dacă moţiunea simplă care a fost adoptată de Parlament nu demite un ministru, înseamnă că nu avem un control parlamentar real. Dacă de fiecare dată se trece la vot cu votul de la minorităţi şi al celor care pleacă la un moment dat din partidele în care au fost aleşi, înseamnă că Parlamentul se transformă într-o bursă a voturilor", a spus liderul PSD.
Despre sistemul electoral uninominal, Ponta i-a îndemnat pe social-democraţi să se gândească la modificarea acestuia în favoarea PSD, un partid care obţine întotdeauna cele mai multe voturi la alegerile parlamentare.
"Cred că sistemul e prost. Aşa cum l-am gândit în 2004 să ne fie bine nouă, dar şi altora, cred că nu ne-a avantajat în final. Vreau să vă gândiţi toţi dacă nu cumva un sistem electoral care să ne avantajeze pe noi, cei care obţinem mai multe voturi, acela să fie sistemul electoral care să fie implementat, pentru că am obţine mai multe mandate", a spus Ponta.
Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close