Antena 3 CNN Politică Ponta răspunde PNL: Vă asumaţi criza provocată de anticipate?

Ponta răspunde PNL: Vă asumaţi criza provocată de anticipate?

Ponta răspunde PNL: Vă asumaţi criza provocată de anticipate?
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    05 Ian 2015   •   19:59

Premierul Victor Ponta a răspuns, luni, PNL, după ce noul partid a anunţat că va depune moţiune de cenzură, pregătindu-i astfel debarcarea de la guvern, şeful Executivului făcând apel la dialog şi întrebându-i pe liberali dacă îşi asumă această situaţie.

Ponta atrage atenţia că pentru a avea alegeri anticipate, aşa cum a afirmat Alina Gorghiu, este nevoie de o procedură care ar presupune o criză politică de aproape 100 de zile şi se întreabă dacă PNL îşi asumă această situaţie.

Mai mult, premierul afirmă că în această eventualitate, noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi.

În ceea ce priveşte o eventuală moţiune de cenzură, Ponta aminteşte că luna trecută, Guvernul a avut o susţinere masivă în Parlament, şi afirmă că a cere înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecinţe negative în toate domeniile.

Premierul face apel la liderii PNL pentru găsirea unui consens în privinţa schimbării legii electorale, a Constituţiei, a legii finanţării partidelor şi a organizării administrativ-teritoriale.

"Am luat act despre anunţul făcut de liderii PNL şi sigur respect dreptul Opoziţiei de a acţiona cum consideră. Dar pentru a putea avea o reacţie serioasă, nu doar politicianistă, este nevoie de dialog pentru a lămuri următoarele aspecte esenţiale:

1 - dacă se doresc alegeri anticipate aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, că niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Îşi asumă PNL această situaţie?

2 - înseamna că noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi şi aleşi pe un sistem pe care toţi îl considerăm neadecvat!! Îşi asumă PNL această situaţie?

3 - pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu art. 89 din Constituţie, de o procedură care presupune o criză politică de cel puţin 60 zile, plus campanie electorală şi plus formarea noului Parlament şi Guvern!În total cel puţin 100 de zile de instabilitate!!! Îşi asumă PNL această situaţie?

4 - la votul din 15 Decembrie din Parlament, rezultatul a fost de 377 voturi de susţinere pentru Guvern şi 143 pt Opoziţie! S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar?? Ştiu de asta doar liderii PNL şi nimeni altcineva? O ţară are nevoie de o majoritate funcţională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecinţe negative în toate domeniile! Îşi asumă PNL această situaţie?

În concluzie, adresez un apel liderilor PNL să avem un dialog şi să găsim un consens în primul rând pt schimbarea legii electorale, a Constituţiei, a legii finanţării partidelor şi a organizării administrativ-teritoriale! După care sigur facem şi alegeri! Nu cred că interesul strict personal (mai clar spus graba egoistă şi lăcomia de funcţii a unuia sau câtorva) trebuie să prevaleze faţă de aceste obiective cu adevărat de interes public.

Aştept răspunsurile punctuale la aceste întrebări legitime şi reafirm dorinţa mea şi a Guvernului de a dialoga şi munci în comun cu Opoziţia pentru binele public
".

Reacţia premierului Ponta a fost postată pe Facebook şi comentată luni, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

Noul PNL începe anul cu un atac la guvernul Ponta. Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat că liberalii îşi doresc alegeri anticipate şi că urmează să depună moţiune de cenzură. Acum, se lucrează la programul de guvernare, în varianta PNL.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close