Antena 3 CNN Politică Posibilă ruptură Geoană-Dragnea: Liderul PSD se gândeşte la propunerea unei echipe cu 2-3 variante pe funcţii

Posibilă ruptură Geoană-Dragnea: Liderul PSD se gândeşte la propunerea unei echipe cu 2-3 variante pe funcţii

Posibilă ruptură Geoană-Dragnea: Liderul PSD se gândeşte la propunerea unei echipe cu 2-3 variante pe funcţii
Sursa foto: Mircea Geoanã
17 Feb 2010   •   15:14

Nervi,tensiuni şi contre în rândurile pesediştilo încolonaţi până mai ieri sub stindardul lui Mircea Gepoană. În şedinţa la care liderul PSD şi-a convocat aliaţii şi liderii de filiale susţinători au apărut primele fisuri serioase. Mai mulţi şefi de organizaţii judeţene, în frunte cu secretarul general al partidului, Liviu Dragnea i-au solicitat acestuia să găsească o formulă mai uşor de digerat pentru delegaţii Congresului decât votarea în bloc pe baza unei simple liste a viitoarei echgipe de conducerea a PSD. Dragnea şi câţiva lideri de organizaţii moldovene au propus ca la Congres să fie puse la bătaie doar posturile de preşedinte şi de primvicepreşedinte, urmând ca funcţiile de vicepreşedinţi şi de secretar general să fie ocupate prin votul delegţilor unui Consiliu Naţional convocat ulterior. Oltenii din partid, precum Ioan Toma şiliderul PSD Braşov au venit cu o contrapropunere: Geoană să vină la Congres cu mai multe propuneri de nume pentru fiecare funcţie, inclusiv pentru cele de prim-vice şi secretar general pentru a permite delegaţilor ca la Congres să-l aleagă pe cel preferat. Cu alte cuvinte o extindere a listei cu oameni propuşi de actualul lider pentru viitoarea echipă. Afectat direct de o asemenea propunere care ar putea să-i zgâlţâie la Congres scaunul de secretar general, Dragnea le-ar fi comunicat celor prezenţi la întrunire că el nu va susţine sub nici o formă votarea unei list închise.

Partizanii liderului PSD Mircea Geoană se tem ca nu cumva ideea votului în bloc a viitoarei echipe de conducere să nu întrunească asentimentul delegaţilor Congresului, pe fondul tensiunilor inflamate de ameninţarea lui Ion Iliescu de renunţare la funcţiiole de partid şi chiar de boicotare a acestui for. Prevăzători, o parte din liderii filialelor din Muntenia şi liderul PSD Braşov, Constratin Niţă i-au propus astăzi lui Geoană să ia în considerare posibilitatea propunerii mai multor nume pentru fiecare post de vicepreşedinte şi chiar pentru funcţiile de primvicepreşedinte şi de secretar general pentru a oferi delegaţilor impresia unei alegeri democratice, susţin surse social-democrate.

În aceste condiţii este posibil ca lista lui Geoană să cuprindă mult mai multe nume decât cele peste 30 rezervate iniţial pentru posturile de prim-vice, secretar general, vicepreşedinţi şi secretari executivi, delegaţii urmând să decidă prin vot pe fiecare nominalizare care vor fi viitorii membri ai conducerii partidului.

Ideea mai multor varainte de nume pentru fiecare post nu a convenit în special lui Liviu Dragnea, actual secretar general care a dat semne că nu mai este satisfăcut nici de ideea votului pe liste pe care a susţinut-o iniţial prin propriul vot.

Flancat de câţiva lideri de filialel moldovene, Dragnea i-ar fi propus lui Geoană ca la Congresul din 20 februarie să nu mai fie aleşi vicpreşedinţii şi secretarul general, ci numai numărul unu şi doi în partid, respectiv preşedintele şi prim-vicepreşedintele PSD, urmând ca restul echipei de conducere să fie decis prin votul Consiliului Naţional. Propunerea s-a lovit însă de refuzul liderilor de filiale din Oltenia şi Transilvania, conştienţi că soarta lor este legată de votul pe care Geoană îl va primi la Congres.

Nervos, Dragnea a decis să părăsească şedinţa înainte de vreme. El a declarat la ieşirecă i-a solicitat liderului partidului, Mircea Geoană să nuanţeze propunerea candidaturilor pe liste la Congres. "Lucru pe care probabil o să îl facă", a adăugat el.

El a recunoscut că ideea candidaturii pe liste, în care delegaţii la Congres să aleagă, cu un singur vot, atât preşedintele, cât şi structura de conducere naţională propusă de acesta, a creat confuzie şi tensiune în partid.

"S-a făcut o mare confuzie între ideea de echipă şi lista închisă. În momentul în care pronunţi listă închisă, înseamnă că pui o barieră în partid, ceea ce este foarte periculos. Trebuie explicat foarte bine ce înseamnă echipă de conducere şi să se dea posibilitatea fiecărui delegat la Congres să opteze pentru cine vrea, pentru a nu fi tensionat Congresul. Fiecare să poată să voteze pe cine crede de cuviinţă, nu un bloc închis", a spus Dragnea.

Întrebat pe cine susţine la şefia PSD, Dragnea a răspuns: "Pe cine nu susţine lista închisă".

Marius Vulpe, antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close