Antena 3 CNN Politică Preoţii nu vor mai putea fi verificaţi de CNSAS

Preoţii nu vor mai putea fi verificaţi de CNSAS

Preoţii nu vor mai putea fi verificaţi de CNSAS
09 Sep 2008   •   17:13

Amendamentul prin care preoţii nu mai pot fi verificaţi de CNSAS a fost aprobat marţi cu 5 voturi în favoarea acestei decizii, 2 voturi împotrivă şi o abţinere. Preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai, a declarat la sfârşitul dezbaterilor că va insista în aprobarea amendamentului său, prin care preoţii să poată fi verificaţi, la cererea cultelor din care fac parte.

Părerea sa a fost împărtăşită şi de Senatorul PDL Constantin Gheorghe, care justificat utilitatea cercetării preoţilor în condiţiile în care "s-a dovedit că au existat colaboratori".

Senatorii jurişti au mai adoptat eliminarea din Legea CNSAS a termenului de "asimilaţi colaboratorilor", care desemnează, potrivit legii în vigoare "persoanele care, având competenţe decizionale, juridice sau politice, au luat decizii, la nivel central sau local, cu privire la activităţile Securităţii, ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".

Potrivit Mediafax, un alt amendament adoptat de membrii Comisiei juridice face referire la definiţia termenului de "colaborator al Securităţii". Acesta este o persoană care a furnizat cu intenţie informaţii Securităţii, coroborat cu alte probe.

Pe ordinea de zi au figurat şapte propuneri de modificare a Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică.

Sursa foto: ziare.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close