Antena 3 CNN Politică Prezidențiale 2019. Confruntare față-n față. Cătălin Ivan, Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, dezbatere publică la Antena 3

Prezidențiale 2019. Confruntare față-n față. Cătălin Ivan, Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, dezbatere publică la Antena 3

Prezidențiale 2019. Confruntare față-n față. Cătălin Ivan, Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, dezbatere publică la Antena 3
02 Noi 2019   •   17:34

Alegerile prezidențiale se apropie cu repeziciune, pe 10 noiembrie va avea loc primul tur, iar trei dintre candidații la prezidențiale au acceptat provocarea de a se confrunta față în față într-o dezbatere publică, la Antena 3.

Cătălin Ivan, Ramona Ioana Bruynseels și Alexandru Cumpănașu au răspuns întrebărilor jurnalistei Maria Coman, întrebări ce vizează viața de zi cu zi din România, dar și politicile naționale pe care aceștia le-ar implementa în funcția de președinte.

Consumul de droguri este în creștere în România, iar vârsta celor care încearcă stupefiante este tot mai mică. Ce veți face ca președinte pentru a preveni consumului de droguri?

Ramona Ioana Bruynseels: „Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să reprezinte priorități pe agenda oricărui președinte. Dincolo că avem nevoie de o strategie adusă la zi care să conțină planuri concrete pentru MAI și DIICOT, trebuie clar să intrăm și pe ceea ce înseamnă legea penală. Trebuie să mărim pedepsele, atât liniile inferioare și superioare ale pedepselor pentru această inracțiune, apoi categoric trebuie să suplinim măsurile și cu un plan educativ foarte serios, pentru că dacă noi nu ne educăm copiii și nu-i facem să conștiientizeze care sunt pericolele consumului de droguri va fi mult mai ușor să cadă în această capcanp”.

Cătălin Ivan: „Președintele trebuie să se implice în acest fenomen. E obligat să o facă pentru că, pe de-o parte, este șeful CSAT și acolo are ministrul de Interne. Este mediator între instituțiile statului și tot ce ține de Parlament, Guvern, societate civilă se pot cuagula într-un proiect comun cu ajutorul președintelui. Însă, pe de-o altă parte președintele este reprezentantul statului în relațiile externe. Fenomenul consumului de droguri nu se poate eradica la nivel național. Acesta este un efort care trebuie dus la nivel internațional pentru a stârpi sursa și a tăia căile de acces al drogurilor în țările din UE”.

Alexandru Cumpănașu: „Combaterea mafiei este principalul punct al campaniei mele. Art.87 din Constituție spune clar că președintele prezidează ședințele de Guvern atunci când este vorba despre ordinea publică. Voi înființa la Cotroceni departamentul Antimafie care va lucra cu Parchetul”.

În calitate de președinte cum vă veți implica pentru a stopa tăierile olegale de păduri, iar pădurarii să nu mai fie în pericol?

Ramona Ioana Bruynseels: „Este nevoie de o strategie foarte clară și în acest domeniu. Trebuie să știm exact cum se întâmplă acum, cum anume sunt identificați cei care taie ilegal pădurile, ce fel de pedepse primesc. Dacă considerăm că acestea sunt prea ușoare, acestea trebuie ridicate, atât liniile superioare, cât și cele inferioare”.

Alexandru Cumpănașu: „Aceste păduri nu pot fi tăiate fără complicitatea statului, nu pot fi tăiate fără complicitate unor oameni chei care sunt în Parchet, Poliție. Avem de-a cu o mafie transpartinică, o mafie care are doar interesul banului la mijlor, iar pănă când nu facem curățenie în interiorul statului nu putem vorbi despre un stat sănătos.”

Cătălin Ivan: „Dacă vorbim de păduri, vorbim de resursele acestei țări. Nouă ne exploatează alții resursele și iau tot, iar nouă ne dau firimituri. Vorbim despre o clasă politică supusă unor interese externe. În cazul pădurilor vorbim de austrietici, vorbim de Germania, vorbim de un președinte Iohannis care vorbește exact ca un reprezentant din afară. Avem nevoie de un președintele român care să reprezinte  România în relația cu ceilalți”.

Dacă mâine ar fi alegerile de ce să vă voteze cetățenii?

Ramona Ioana Bruynseels: „Sunt un om care provine din afara sistemului. Un om care și-a clădit o carieră prin forțe proprii. Sunt un om care a muncit și în selectorul corporatist și antreprenorial. Am trăit și în Diaspora și experiența din toate aceste sectoare ma va ajuta să înțeleg ce așteaptă oamenii de la un președinte”.

Alexandru Cumpănașu: „Dacă vreți să scapați de sclavia baronilor și a clanurilor interlope din comuna, orașul dvs, eu pot face acest lucru și am demonstrat-o deja în calitate de cetățean al României”.

Cătălin Ivan: „Sunt fiu de ofițer militar și l-am văzut pe tatăl meu cum a plecat la Revoluție și s-a dus să păzească podul de la Cernavodă. Am crescut în spiritul dragostei de țară”.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close