Antena 3 CNN Politică Probleme pentru PSD? Socialiştii europeni consideră utilă prezenţa UDMR la guvernare

Probleme pentru PSD? Socialiştii europeni consideră utilă prezenţa UDMR la guvernare

Probleme pentru PSD? Socialiştii europeni consideră utilă prezenţa UDMR la guvernare
11 Dec 2008   •   15:21

Europarlamentarii socialişti sunt nedumeriţi în legătură cu motivele pentru care social-democraţii români se arată atât de reticenţi faţă de cooptarea UDMr la guvernare. Potrivit vicepreşedintele grupului PSE din Parlamentul European, Hannes Swoboda, prezenţa minorităţii maghiare în viitorul Guvern ar fi utilă.
"Nu eu trebuie să decid ce Guvern trebuie făcut, aceasta este exclusiv o decizie la nivel naţional. Dar, ca opinie personală, am o serie de întrebări. Una dintre aceste întrebări este de ce sunt maghiarii excluşi dintr-un eventual Guvern", a spus oficialul PE, citata de Mediafax,
Vicepreşedintele socialist a apreciat că prezenţa maghiară într-un viitor guvern ar fi "un lucru util". Întrebat dacă aceasta este opinia la nivelul întregului grup socialist din PE, Swoboda a precizat că nu doreşte să vorbească despre o majoritate, dar a adăugat că "sunt mulţi care cred acest lucru".
"Am avut o discuţie cu colegii români în acest sens", a mai spus Swoboda, arătând că este vorba despre colegii români din grupul socialist din PE.
Preşedintele delegaţiei PSD din PE, Adrian Severin, a confirmat joi faptul că europarlamentari socialişti s-au exprimat în favoarea cooptării UDMR în viitorul Guvern, aceştia apreciind că prezenţa maghiarilor la guvernare a fost de-a lungul timpului un factor de stabilitate. ?Din punctul de vedere al socialiştilor europeni, prezenţa UDMR la guvernare a fost un factor de stabilitate care a ajutat la buna gestionare a problemelor României în plan intern dar şi a problemelor românilor în lume?, a spus Severin.
Severin a mai precizat că socialiştii europeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de posibilele consecinţe electorale negative ce ar putea apărea prin formarea de către PSD a unui Guvern cu PDL deoarece acesta din urmă ?a fost considerat mai puţin un partid ideologic şi mai mult un partid personal, al preşedintelui?.
De asemenea, potrivit lui Severin, socialiştii europeni au atras atenţia asupra faptului că "o coaliţie cu un partid care din punct de vedere doctrinar şi politic este opus PSD" ar putea crea confuzie în rândul electoratului fidel PSD, cu efecte negative asupra alegerilor europarlamentare de anul viitor dar şi asupra celor prezidenţiale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR guvernare Hannes Swoboda
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close