Antena 3 CNN Politică Procedura de anchetare a lui Adrian Năstase şi altor miniştri parlamentari, simplificată de deputaţi

Procedura de anchetare a lui Adrian Năstase şi altor miniştri parlamentari, simplificată de deputaţi

Procedura de anchetare a lui Adrian Năstase şi altor miniştri parlamentari, simplificată de deputaţi
Sursa foto: Adrian Nastase
03 Mar 2009   •   13:09

Deputaţii au simplificat procedura de demararare a urmăririi penale a miniştrilor parlamentari. Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi cu 177 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 13 abţineri, modificarea din regulament potrivit căreia cererea de urmărire penală a unui membru al Guvernului se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din Camera Deputaţilor. În baza noii prevederi regulamentare, social-democratul Adrian Năstase va putea fi trimis în judecată în dosarul Trofeul Calităţii. Surse parlamentare susţin că o bună parte din deputaţii PSD, dar şi ai altor partide au de gând să boicoteze şedinţa de mâine în care urmează a fi discutat şi votat cazul Năstase.


Prin noua procedură, pentru avizarea de către această cameră legislativă a demarării urmăririi penale în cazul unui fost sau actual ministru parlamentar nu mai este nevoie de 223 de voturi exprimate, ci doar de 85 de voturi.


Votul deputaţilor vine în întâmpinarea unei hotărâri a Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională majoritatea de două treimi ce era necesară până acum. În trecut, o asemenea majoritate a respins,dosarul Zambaccian I al lui Adrian Năstase, atunci când procurorul general a cerut trimiterea sa în judecată.



parlamentarii PSD se pregătesc de boicot


În baza noii prevederi regulamentare, acelaşi Adrian Năstase va putea fi trimis în judecată în dosareele aflate în lucru la DNA.


Cu toate acestea, parlamentarii nu doresc să creeze un precedent periculos, chiar dacă există semnale din partea Comisiei Europene că dosarele legate de înalţii demnitari ar trebui accelerate.


Conform unor surse parlamentare, mai mulţi deputaţi social-democraţi intenţionează să absenteze mâine dimineaţă în plen, pentru a nu lua parte la dezbatere şi votarea începerii urmăririi penale în cazul Năstase. Exemplul lor ar putea fi imitat şi de parlamentarii altor partide. Aleşii PSD speră ca astfel să împiedice înregistrarea cvorumului necesar pentru vot, fără a trece peste decizia luată de conducerea partidului.


La BPN-ul de luni, liderul PSD, Mircea Geoană a ordonat parlamentarilor să voteze pentru avizarea acestei urmăriri penale, ameninţând cu sancţiuni pe linie de partid pe cei care vor vota altfel decât linia convenită.


Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close