Antena 3 CNN Politică Categoria de angajați care scapă de plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor. Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților

Categoria de angajați care scapă de plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor. Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care o categorie de angajați va fi scutită de plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor.

Categoria de angajați care scapă de plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor. Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    01 Mar 2023   •   11:36

Străinii care călătoresc în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează la distanță pentru o companie din afara UE vor beneficia de facilități fiscale. Camera Deputaților a adoptat, în calitate de Cameră decizională, un proiect co-inițiat de deputata USR Diana Buzoianu pentru clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali.

”Proiectul pe care l-am inițiat care reglementează regimul fiscal al nomazilor digitali a fost adoptat!  

Să o luăm de la început. În ianuarie 2022, era promulgată Legea nr. 22/2022, un proiect pe care l-am inițiat, prin care era introdusă viza pentru nomazi digitali în România. Odată cu adoptarea acestei legi, România s-a alăturat statelor care pot să atragă nomazii digitali și resursele lor în țară, oferind vize de lungă ședere acestor străini.  

Astăzi, proiectul pe care l-am inițiat alături de Maria Gabriela Horga, prin care se clarifică regimul fiscal al nomazilor digitali odată ce aceștia ajung în România, a fost adoptat în Camera Deputaților, cameră decizională!”, scrie Diana Buzoianu pe o rețea socială. 

Scutiți de taxe, impozite și contribuții

Concret, nomazii digitali vor putea alege România ca țară de destinație fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României. Ei vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale, precum și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, scrie Mediafax

”Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemuncă, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiție.  

România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali. Pentru asta, însă, trebuie să oferim un regim clar fiscal nomazilor digitali care ar dori să aleagă România drept țară de destinație. Proiectul de lege adoptat astăzi își propune să scape nomazii digitali de grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României.  

Ce sunt nomazii digitali

Străinii din state terțe care vin să călătorească în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara UE. Prin proiectul de lege depus astăzi, se urmărește clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetățeni străini. 

De ce ne dorim să atragem nomazii digitali în România

Se vorbește tot mai mult despre criza economică. Ei bine, nomazii digitali pot aduce bani în economia națională - am văzut asta deja întâmplându-se în țări care deja au promovat serios viza pentru nomazi digitali.  

Nu putem lăsa oportunități să treacă pe lângă noi

Dacă România ar atrage, spre exemplu, doar 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atrași aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională, ceea ce se traduce printr-un impact economic semnificativ pentru economia românească”, scrie Diana Buzoianu pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: nomazi digitali
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close