Antena 3 CNN Politică Promisiunile lui Geoană către dascăli: 6% din PIB, plus modificarea legilor educaţiei şi salarizării unice

Promisiunile lui Geoană către dascăli: 6% din PIB, plus modificarea legilor educaţiei şi salarizării unice

Promisiunile lui Geoană către dascăli: 6% din PIB, plus modificarea legilor educaţiei şi salarizării unice
Sursa foto: Mircea Geoanã
02 Dec 2009   •   12:10

Candidatul PSD Mircea Geoană a anunţat miercuri, că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, împreună cu viitorul premier Klaus Iohannis şi reprezentanţi ai sindicatelor, partidul său va lucra la configurarea programului de guvernare şi la modificarea unor legi importante precum cea a salarizării unice şi cea a educaţiei, laolaltă cu fixarea priorităţilor primului an de guvernare. Potrivit lui Geoană, în opinia PSD, Educaţia ar merita 6% din PIB din care cel puţin un procent să se ducă la cercetare, în timp ce sănătatea, infractura şi energia ar trebui să constituie puncte cheie în bugetul pe anul viitor.
?Reconfirm că imediat după alegerile prezidenţiale, împreună cu domnul Iohannis vom avea o întâlnire cu partenerii sociali, inclusiv din zona educaţiei, pentru că, înainte de configurarea programului de guvernare, să putem să avem o conversaţie serioasă pentru următoarele trei subiecte: legea salarizării unitare pentru a fi adaptată astfel încât să ofere o mai corectă motivare a dascălilor şi cadrelor medicale din România; în al doilea rând să avem o reconfirmare a faptului că 6% din PIB vor fi acordaţi pentru educaţie, cu un procent mai consistent pentru cercetare şi inovare. La Începutul anului viitor vom avea o conversaţie cu întregul Parlament cu privire la legea educaţiei care a avut şi din partea CCR o serie de reproşuri. Ne vom apleca şi asupra legii 339 prin care se impun cadrelor didactice aceste zile de concediu fără plată? a susţinut Geoană, după întâlnirea avută cu reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ la sediul PSD.
Preşedintele PSD a mai subliniat că în premieră România va avea parte de un buget multianual pe 3 ani, care se va concentra pe zone prioritara precum educaţia, sănătatea, infrastructura şi energia. Totuşi Geoană a precizat că deocamdată această viziune este împărtăşită doar de PSD, viitorul premier urmând a decide proghramul de guvernare.

?Vom ştii cu precizie ce bani vor fi alocaţi de la bugetul statului pentru aceste domenii. Sunt priorităţile convenite cu colegii mei din PSD, dar trebuie discutate şi cu partenerii noştri din viitoarea majoritate. E clar că viitorul prim-ministru va stabili priorităţile de guvernare. Noi ne-am spus cuvântul, dar domnul Iohanis va avea ultimul cuvânt? s-a grăbit să dea asigurări Geoană, nu înainte de a afirma că va insista pentru un procent de cel puţin 1% pentru cercetare.

Candidatul prezidenţial a mai declarat că întâlnirea cu sindicatele din educaţie nu a avut ca scop obţinerea de voturi pentru susţinerea sa în turul doi.
?Nu am cerut liderilor sindicali din învăţământ pentru sprijin în turul doi al alegerilor prezidenţiale? a mai spus Geoană.
Totuşi,liderul social-democrat nu a uitat că studenţii reprezintă un segment electoral demn de luat în seamă, mai ales că nu constituie în mod obişnuit bazinul său tradiţional de votanţi.

El a sugerat că în cazul în care va deveni şef de stat va promova o lege a tinerilor pentru a oferi studenţilor şansa pornirii unei mici afaceri încă din perioada studiilor universitare, în paralel cu asigurarea unor condiţii mai bune de învăţare şi cazare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close