Antena 3 CNN Politică PSD acceptă guvernul Iohannis. PNL şi UDMR îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi

PSD acceptă guvernul Iohannis. PNL şi UDMR îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi

PSD acceptă guvernul Iohannis. PNL şi UDMR îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi
Sursa foto: Mircea Geoanã
24 Noi 2009   •   17:26

Conducerea PSD a decis marţi să voteze favorabil colaborarea cu PNL pentru crearea unei majorităţi pro-Iohannis şi conlucrarea pentru susţinerea candidaturii liderului social-democrat, Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor. Acordul politic dintre cele două formaţiuni politice ar urma să fie semnat miercuri, la ora 13:00. De precizat că liderul PSD, Mircea Geoană s-a ferit să abordeze o poziţie explicită faţă de UDMR, formaţiune care a convenit astăzi semnarea unui acord de colaborare cu PNL pentru crearea unei majorităţi pro-Iohannis şi susţinerea candidatului social-democrat în turul doi. Preşedintele social-democrat a lăsat să se îneţeleagă că discuţiile cu UDMR privind eventuala cooptare a acestei formaţiuni la actul guvernării vor avea loc numai după desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

"Mă bucur că am reuşit", a declarat Adrian Năstase, la ieşirea de la şedinţa de la sediul CEX al PSD.

Potrivit liderului social-democrat, decizia pe care au luat-o cele două partide este una "logică, pe care mulţi am susţinut-o, care ne ajută să dăm un semnal de unire, nu de dezbinare".

Acordul încheiat între cele două formaţiuni va fi "un acord simplu, cu 3-4 idei principale", a mai susţinut Năstase

"Premierul stabilit este Klaus Johannis, liantul pe care l-am folosit cu toţii pentru această formulă politică", a încheiat Năstase.

?Decizia unnimă a BPN şi alianţei PSD-PC este de a semna un acord de colaborare politică cu PNL pentru crearea unei majorităţi şi formarea unui guvern condus de Klaus Iohannis în care principiile liberale îşi vor regăsi ecoul? a anunţat liderul PSD, Mircea Geoană.

Potrivit preşedintelui PSD, acordul încheiat, astăzi, nu reprezintă "un proiect exclusiv social-democrat sau liberal" ci unul menit să asigurea stabilitatea ţării şi ieşirea din criza politică şi instituţională.

?Transmit un mesaj către cei care nu m-au votat în primul tur. Ştiu că sunt multe întrebări despre mine. Voi încerca să fiu un om echilibrat, un om modest car ştie să lucreze cu o echipă Fac apel la încredere şi unitate şi vreau să mulţumesc încă o dată pentru modul extraordinar şi demn în care domnul Antonescu a depăşit momentul de acum câteva zile. Nu există un proiect exclusiv PSD sau PNL pentru România, dar există un echilbru pe care-l putem găsi? a afirmat Geoană.

El a precizat că CExN al PSD şi conducerea Alianţei politice PSD+PC au decis, totodată, elaborarea unui program de guvernare inspirat din programul "O singură Românie", în care accentele liberale să îşi regăsească locul cuvenit. Liderul PSD a arătat că discuţia privind semnarea unui astfel de acord a implicat doar PNL, nu şi UDMR, deşi Uniunea face parte din alianţa parlamentară de 65%. Geoană a spus că axul acordului de colaborare politică este reprezentat de PSD şi PNL.

Geoană a adăugat că s-a discutat şi cu Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, care şi-a exprimat susţinerea pentru Iohannis.

Vicepreşedintele PSD Dan Nica va fi cel care va negocia, din partea PSD, începând de miercuri, programul de guvernare pentru Cabinetul pe care PSD şi PNL ar urma să îl constituie dacă Mircea Geaonă va câştiga alegerile, a declarat liderul PSD, Mircea Geoană. La nivel de lucru, Nica, împreună cu liberalul Ludovic Orban vor redacta textului acordului de colaborare în condiţiile în care, astăzi, au fost puse pe hârtie "doar câteva principii".

În paralel, PNL şi UDMR au semnat, marţi, un protocol de colaborare în care se menţionează că ambele formaţiuni politice vor acţiona împreună pentru susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al statului şi vor participa împreună la formarea noului guvern. PNL şi UDMR au avut, marţi seară, consultări pentru încheierea unui acord politic de colaborare, la discuţii participând preşedintele liberal, Crin Antonescu, şi preşedintele Uniunii, Marko Bela.

În acordul semnat de cei doi preşedinţi se mai arată că PNL şi UDMR vor acţiona împreună pentru susţinerea desemnării lui Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului, pentru asigurarea unei guvernări stabile, susţinută de o majoritate parlamentară transparentă.

Alte obiective prevăzute în protocol sunt elaborarea unui program pentru scoaterea României din criză, demararea reformei constituţionale, continuarea reformelor instituţionale şi legislative, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale, continuarea reformei administrative cu scopul descentralizării decizionale.





Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Iohannis Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close