Antena 3 CNN Politică PSD pofteşte din nou la comisarul european în cazul în care România nu va primi Agricultura

PSD pofteşte din nou la comisarul european în cazul în care România nu va primi Agricultura

PSD pofteşte din nou la comisarul european în cazul în care România nu va primi Agricultura
Sursa foto: Mircea Geoanã
23 Sep 2009   •   10:56

Ultimele semnale externe îi fac pe social-democraţi să spere că meciul pentru ocuparea postului de comisar european care revine României va fi redeschis. Pe fondul intrării Austriei în cursa pentru portofoliul agriculturii, a controversei europene legate de continuarea Politicii Agricole Comune, dar şi a importanţei care o presupune această funcţie ce deschide drumul spre controlul a o treime din finanţele UE, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, la TVR1, că partidul său va considera ?meciul deschis? dacă România nu reuşeşte să obţină portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană şi va veni cu propriile nominalizări pentru alte portofolii.

Influenţe şi jocuri europene
Geoană a răsucit puţin cuţitul în rana PDL amintind că decizia numirii lui Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii se află în numele preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, proaspăt validat în funcţie de către Parlamentul European şi cu aportul voturilor eurdeputaţilor democrat-liberali.
"Ca oameni care am mai trecut prin astfel de exerciţii, trebuie sa fim pregatiţi pentru orice variantă. Dacă reuşim să obţinem Agricultura, este un lucru bun pentru România şi, chiar dacă există discuţii cu privire la culoarea politică a viitorului comisar, eu sunt dispus să spun că, dacă luăm Agricultura, pentru România e un lucru bun", a apreciat Geoană.
Liderul PSD a susţinut însă că ?influenţele sunt mari? în jocul numirii de comisari europeni, existând ca acest portofoliu să nu fie obţinut de România, de vreme ce nici preşedintele CE nu s-a pronunţat în mod tranşant în această privinţă.
Social-democraţii se încălzesc pe margine
"Trebuie să fim pregătiţi şi pentru varianta B", a subliniat Geoană pronunţându-se pentru luarea în considerare de către factorii politici de la Bucureşti şi a unui ?alt portofoliu interesant, în care se pot califica şi alte nume".
"În continuare cred că, dacă putem obţine Agricultura, este bine pentru România, dacă nu obţinem Agricultura, meciul este deschis şi, în clipa respectivă, vreau să fac un apel public către tot ce înseamnă formaţiune politică românească, nu doar din arcul majoritar şi să încercăm să propunem două-trei candidaturi, evident şi unele de social-democraţi şi să ne ducem cu cel mai bun portofoliu şi cu cel mai bun comisar. Dacă întârziem foarte mult riscăm să păţim ca ultima dată, când din joacă şi din conflict intern am rămas cu un portofoliu marginal şi lipsit de influenţă reală", a conchis Geoană.
În cazul în care candidatura lui Cioloş nu va primită la nivelul UE, social-democraţii speră să obţină sprijin pentru propriul candidat, cel mai vehiculat nume fiind cel al europarlamentarului Adrian Severin, cu Vasile Puşcaş, Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI şi chiar Cristian Diaconescu, ministrul de externe, în rezervă, în funcţie de portofoliul care va fi primit de ţara noastră.

Totuşi sunt puţine şanse ca Barrosso să desemeneze un comisar pentru România din rândurile PSD, membru al socialiştilor europeni care au votat împotrivă sau s-au abţinut atunci când portughezul a fost reales ca preşedinte al Comisiei Europene.
Barrosso îşi plăteşte poliţele către proprii susţinători
Odată cu numirea lui Barrosso în fruntea Comisiei Europene s-a intrat în linie dreaptă pentru numirea Colegiului Comisarilor. Formula completă va fi finalizată până la sfârşitul lunii octombrie, după referendumul irlandez asupra Tratatului de la Lisabona şi instalarea unui nou guverm în Germania, după alegerile din 27 septembrie.
Numit în funcţie cu aportul liberalilor europeni, Barroso a anunţat deja în Parlamentul European, că va înfiinţa trei noi portofolii pentru a recompensa sprijinul primit din partea ALDE: un post pentru justitie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile care să includă drepturile cetăţenilor şi minorităţilor, un portofoliu pentru afaceri interne şi migraţie, inclusiv securitate şi o funcţie de comisar european pentru acţiuni climatice.

În cercurile politice bucureştene, în special cele ale PDL, acţiunile lui Barrosso sunt privite cu îngrijorare. Principalul contracandidat la funcţia de comisar european, fostul vicecancelar austriac şi ministru al Finanţelor Wilhelm Molterer pare a avea mai multă trecere la Bruxelles şi printre factorii de decizie a ststelor membre UE decât fostul ministru român al Agriculturii Dacian Cioloş.
Ca atare, atât democrat-liberali, cât şi preşedintele Traian Băsescu par a se fi reorientat deja pentru obţinerea unui alt portfoliu, precum cel pentru Extindere, deşi Agricultura va continua să reprezinte prima opţiune a României.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close