Antena 3 CNN Politică PSD propune o serie de măsuri de limitare a efectelor creşterii preţurilor

PSD propune o serie de măsuri de limitare a efectelor creşterii preţurilor

PSD propune o serie de măsuri de limitare a efectelor creşterii preţurilor
06 Iul 2008   •   14:16

Social democraţii şi membrii PD-L au organizat duminică conferinţe de presă cu privire la preţul prea mare pe care populaţia îl plăteşte pentru energie. Şeful Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor, PSD-istul Iulian Iancu, a cerut public premierului Călin Popescu Tăriceanu să prezinte o analiză clară cu privire la modul în care Autoritatea Naţională a Energiei, aflată în subordinea Guvernului, a dispus prin măsuri discreţionare ca populaţia să plătească un preţ foarte mare la energie.

Iancu a dat şi câteva exemple. Potrivit acestuia prin lanţurile de intermediari se scot nu mai puţin de 6.000 de miliarde de lei din sistemul energetic, în condiţiile în care intermediarii nu răspund sub nici o formă la crizele economice prin care trece ţara. Mai mult de atât, în primele şase luni ale anului s-a înregistrat cea mai mare vânzare la export a energiei din ultimii şase ani. Iancu a dat şi un exemplu potrivit căruia Transelectrica are nu mai puţin de doi intermediari.

Social-democraţii au prezentat trei măsuri anti-scumpiri care, spun ei, pot fi aplicate imediat de către Guvern:
1. Reducerea preţului gazelor naturale pentru populaţie prin alocarea exclusivă a gazelor din producţia internă;
2. Modificarea coşului de energie electrică;
3. Modificarea algoritmului de repartizare a costurilor între energia electrică şi energia termică produsă în cogenerare.

La câteva minute de la declaraţiile făcute de Iulian Iancu, liderul PD-L a precizat faptul că PSD a încheiat contractele abuzive din energie. El a amintit că Iancu, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, era secretar de stat la ministerul Economiei, aşa că este cu siguranţă informat de toate aceste contracte.



Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a cerut reducerea TVA-ului la alimente, altfel preţurile ar putea exploda în toamnă. Acest nou val de scumpiri a provocat reacţii puternice în clasa politică iar mai multe sindicate au anunţat că vor organiza proteste.

Între timp se caută soluţii. Preşedintele Traian Băsescu a discutat săptămâna trecută reprezentanţii partidelor parlamentare despre creşeterile de preţ la gaze şi la electricitate de la 1 iulie. Preşedintele intenţionează să aibă o întrevedere şi cu reprezentanţii Guvernului.

Antena 3

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close