Antena 3 CNN Politică PSD şi UDMR vor negocia, marţi, pe tema legilor electorale şi a comasării alegerilor

PSD şi UDMR vor negocia, marţi, pe tema legilor electorale şi a comasării alegerilor

PSD şi UDMR vor negocia, marţi, pe tema legilor electorale şi a comasării alegerilor
Sursa foto: Foto: INTACT Images
05 Sep 2011   •   12:17

PSD şi UDMR vor negocia pe tema legilor electorale şi a comasării alegerilor. Prima rundă de negocieri va avea loc mâine.

Partidele din arcul guvernamental ar fi căzut de acord, luni dimineaţă, asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative, au declarat surse din coaliţia majoritară, citate de Mediafax.
   
Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat "consens total", au precizat sursele citate.
   
Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleaşi surse.
   
Sursele citate au mai arătat că la nivelul coaliţiei urmează să fie elaborate textul unei noi legi privind alegerile parlamentare şi locale şi de modificare a legii privind statutul aleşilor locali.
   
Partidele din arcul guvernamental nu au discutat, luni dimineaţă, şi varianta de sistem de vot care ar putea fi aplicată în eventualitatea comasării alegerilor.
   
Potrivit unor surse din partid, PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

 


UDMR vrea un sistem de vot mixt

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, luni, că partidele din coaliţia de guvernare vor lua în cel mai scurt timp o decizie privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi tipul de scrutin care va fi folosit pentru alegerea membrilor Parlamentului.
   
"Aceste subiecte vor fi discutate şi în cadrul grupurilor parlamentare, ca în timpul cel mai scurt să se ia o decizie împreună despre toate aceste elemente în coaliţie, în şedinţele următoare", a spus deputatul Uniunii, citat de Mediafax.
   
El a mai arătat că, în cadrul discuţiilor din coaliţie, UDMR şi-a reiterat punctul de vedere referitor la opţiunea acestei organizaţii privind tipul de sistem electoral.
   
UDMR se opune trecerii la votul uninominal pur şi propune un sistem de vot mixt.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close