Antena 3 CNN Politică Răzvan Mitroi: Summit-ul nu e despre trafic. Dar despre ce?

Răzvan Mitroi: Summit-ul nu e despre trafic. Dar despre ce?

Răzvan Mitroi: Summit-ul nu e despre trafic. Dar despre ce?
28 Mar 2008   •   11:41

Mai sunt 5 zile până la summit-ul NATO si Bucureştiul arată de parcă ar aştepta un desant militar al NATO, nu o întâlnire de şefi de state membre. Isteria a escaladat în ultimele zile dintr-un nefericit cuplaj autorităţi ? mass-media. Autorităţile au înnebunit de tot cu măsurile de securitate, nu pentru că le aplică, ci pentru că epatează cu ele, de parcă ar trebui să turneze un film de Oscar. De vreo lună face tot felul de demonstraţii publice, cu băieţii ba pe blocuri, cu lunete, ba agăţaţi de maşinile coloanei, ba pe motociclete, ba prin tuneluri de metrou. Salvările pleacă în coloană cu pompierii din judeţele patriei să salveze Bucureştiul, spitalele şi-au amenajat săli de operaţie ca pentru urmările unui cataclism, străzile adiacente ?culoarului unic? au fost scanate şi curăţate de maşini, canalele sigilate şi semafoarele intersecţiilor înlocuite de poliţişti cu IQ superior şi fără burtă.

La o asemenea stare de război, mass-media nu avea cum să răspundă decât cu relatări de război. Reporterii s-au văzut toţi Adelini Petrişori pe Kiseleff şi Calea Victoriei şi ajută involuntar la isterizarea bucureştenilor, care deja nu vor să mai audă de summit. Autorităţile române au pierdut şansa să-i facă pe români să se simtă importanţi că sunt gazdele celor mai mari puteri ale lumii pentru că în loc să le spună de ce e România regina balului pentru 3 zilele le arată că România e de fapt o subretă care ştie să facă lună în popota generalilor.

În ultima lună au fost sute de comunicări despre vajnicii apărători cu cagule şi despre marea inginerie a traficului prin summit, dar niciun politician, fie ministru, preşedinte, şef de partid, parlamentar nu le-a spus românilor despre ce e acest summit şi cum îşi va folosi România avantajul terenului în cadrul NATO. Am auzit că se va discuta despre noua orientare a NATO pe viitor, despre relaţia cu Rusia, despre stabilitatea în Balcani, despre misiunea din Afghanistan, dar nu ştim ce poziţie are România în toate aceste chestiuni. Când problema existenţială a naţiunii era mapa profesională a Noricăi Nicolai ? ca să ne aducem aminte doar de ultimul caz -, nu mai pridideau televiziunile cu convocările la Cotroceni şi Palatul Victoriei să preia în direct poziţiile pline de substanţă ale titularilor de acolo, iar acum ne vorbesc doar Poliţia Rutieră şi Administraţia parcurilor despre balize reflectorizante şi panseluţe NATO.

Summit-ul NATO riscă să rămână doar un coşmar pentru bucureşteni, cel mult o bucurie intimă că l-au văzut pe Bush pe după perdelele apartamentelor în ciuda avertismentelor serviciilor să stea departe de geam. Poate că presa ar vrea să le spună românilor că summit-ul nu e despre devierea troleibuzelor. Dar despre ce e? - ar putea veni răspunsul încuietor.

Răzvan Mitroi

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close