Antena 3 CNN Politică A început renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1: Ce întâmplă cu mandatul lui Clotilde Armand în caz de fraudă electorală

A început renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1: Ce întâmplă cu mandatul lui Clotilde Armand în caz de fraudă electorală

Poliţia Capitalei a început miercuri renumărarea voturilor de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, din dispoziţia unui procuror de la Secţia Specială.

A început renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1: Ce întâmplă cu mandatul lui Clotilde Armand în caz de fraudă electorală
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    24 Feb 2021   •   11:38

Ofiţerii de poliţie ar urma să trieze cei 1.509 saci cu buletine de vot din cele 166 de secţii de votare din sector, apoi să numere câte voturi îi revin lui Clotilde Armand şi câte lui Daniel Tudorache.

Poliţiştii vor prelua de la Tribunalul Bucureşti sacii în tranşe de câte 500, iar întregul proces va fi filmat în permanenţă. Din dispoziţia procurorul Sorin Iaşinovschi de la Secţia Specială (SIIJ) fiecare buletin de vot din aceşti saci va trebui să fie repartizat secţiei de votare din care provine, în total fiind vorba de 166 de astfel de secţii, potrivit Adevarul.ro.

Apoi, spune procurorul, se va trece la renumărarea voturilor. Rezultatul acestei operaţiuni va fi confruntat cu datele înscrise în procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, pentru a vedea dacă alegerile au fost sau nu fraudate. Numai că SIIJ nu dispune nici de suficienţi ofiţeri de poliţie judiciară, nici de un spaţiu adecvat unei asemenea operaţiuni de amploare.

Astfel că, Sorin Iaşinovschi a dispus, prin ordonanţă, că „pentru ducerea la îndeplinire a acestor (activităţi – n.r.) vor fi delegaţi lucrători de poliţie judiciară de la DGPMB, desemnaţi de către conducerea instituţiei”.  

În plus, încăperea unde vor fi păstrate şi numărate voturile trebuie să fie folosită şi ca o „cameră păstrare corpuri delicte”. Procurorul a fixat un termen de 60 de zile pentru îndeplinirea acestor obiective.

Președinte AEP: Rezultatul anchetei nu poate invalida mandatul lui Clotilde Amand

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat pentru HotNews.ro că nu există niciun cadru legal pentru a se decide anularea alegerilor, indiferent care va fi cursul anchetei penale.  

„În acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de către nimeni. Nu există cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus jurământul să înceteze dacă s-ar constata vreo fraudă electorală. E închis, publicat procesul-verbal în Monitorul Oficial, instanţa a validat mandatul primarului ales, primarul este în funcţie. Deci, din punct de vedere legal, nu se poate întâmpla nimic”, a explicat şeful AEP, potrivit sursei citate.

Adina Anghelescu, detalii exclusive despre renumărarea voturilor de la Sectorul 1

Un procuror de la Secția Specială pentru investigarea magistraților (SIIJ) a dispus printr-o ordonanță de delegare ca această renumărare să fie făcută de Poliția București pentru a se afla dacă scrutinul a fost câștigat în mod corect de Clotilde Armand.

"De acest dosar se ocupă un procuror foarte bun și cu ștate vechi, deci are o carieră în spate - domnul procuror Sorin Iașinovschi. Faptul că procurorii au ajuns la această decizie de a emite o ordonanță de renumărare a voturilor se datorează faptulu că este o vraiște de nedescris în ceea ce înseamnă sacii în care au fost puse voturile, procesele verbale.

Acolo cum s-ar spune o enigmă foarte mare pentru că lipsesc foarte multe voturi. De exemplu, numai la secția 159 din cartierul Bucureștii Noi, sunt vreo 850 de voturi care lipsesc pentru primarul de sector și vrreo 900 de voturi pentru primarul general al Capitalei', a spus Adina Anghelescu la începutul lunii februarie.

PSD a reclamat fresupusa fraudă

PSD a reclamat atunci o presupusă fraudă și a prezentat imagini cu mai multe persoane care participau la numărarea voturilor. Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a prezentat la acel moment într-un comunicat de presă toate datele despre persoanele ce apar căutând în sacii cu voturi în imaginile difuzate de Antena 3 și RTV și despre care liderii PSD susțin că ar fi proba unei presupuse fraudări a alegerilor.

Astfel, biroul electoral a arătat că cei prezentanți în imagini sunt un angajat al primăriei lui Tudorache – personal tehnic auxiliar în secția de vot, președintele Biroului Electoral și președintele secției de votare, precum și reprezentanți USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.

×
Subiecte în articol: renumarea voturilor Clotilde Armand
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close