Antena 3 CNN Politică Retragerea lui Băsescu din cursa prezidenţială: Intenţie serioasă sau scenariu electoral?

Retragerea lui Băsescu din cursa prezidenţială: Intenţie serioasă sau scenariu electoral?

Retragerea lui Băsescu din cursa prezidenţială: Intenţie serioasă sau scenariu electoral?
Sursa foto: Train Basescu
27 Ian 2009   •   13:34

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că ia în calcul posibilitatea de nu se mai înscrie în cursa prezidenţială pentru al doilea mandat. Partidele politice au intrat în fibrilaţie. Fiecare se întreabă care ar fi motivele reale pentru care preşedintele a venit cu o asemenea ipoteză. Unii democrat-liberali nu au uitat avertismentul lui Băsescu de la Corpul Diplomaţilor când acesta i-a ameninţat că îi lasă fără candidat prezidenţial dacă vor continua să se mai lupte pentru funcţii. Alţii pun declaraţiile prezidenţiale pe seama încercării de a-şi găsi un partener de conflict, cineva pe seama căruia să crească în sondaje în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale. În tabăra PSD, părerile oscilează: unii cred că Băsescu încearcă să-şi atragă voturi pe seama încercării Guvernului de amâna creşterile salariale şi de pensii, alţii susţin că s-ar teme de consecinţele electorale ale recunoaşterii negocierilor purtate de doi încoace cu PSD pentru formarea unei noi coaliţii. Nu lipsesc şi scenariile spectaculoase, de genul Putin, în care Băsescu s-ar retrage din cursa prezidenţială pentru a deveni premier, iar PSD ar urma să dea un preşedinte de paie.
Şicanele cu care se gratulează reciproc partenerii de guvernare, cearta pe bugetele fiecărui minister dar şi pe unele funcţii din eşalonul doi, perspectiva amânării creşterii pensiilor şi salariilor cu consecinţe negative la nivelul intenţiei de vot, scăderea în sondaje, dar şi timiditatea partidelor în împingerea înainte a unui candidat pentru Cotroceni ar putea reprezenta motivele pentru care Traian Băsescu a fluturat din nou luni seară posibilitatea de a nu mai candida pentru un nou mandat prezidenţial.
Neperformanţa guvernamentală şi măsurile sociale
Pentru preşedintele jucător, susţinerea unui guvern care se va dovedi neperformant încă dinainte de alegerile prezidenţiale este contraproductivă atât pentru români, cât şi pentru el ca politician. "Dacă politica economică a Guvernului va fi un eşec, cu ce credibilitate te poţi duce în faţa electoratului?" a spus Băsescu. Întrebat dacă numai politica economică este problema, Băsescu a spus că aceasta este vitală în 2009, fiind şi motivul pentru care urmăreşte cu atenţie toate acţiunile Guvernului. "Sper ca după buget, guvernarea să devină tot mai coerentă", a spus Băsescu, adăugând că miniştrii cabinetului Boc nu vor beneficia de un tratament preferenţial faţă de cei ai cabinetului Tăriceanu.
De altfel, Băsescu s-a arătat luni seară mai preocupat de consecinţele sociale şi economice ale măsurilor pe care le va lua Guvernul Boc, el pronunţându-se pentru un buget axat pe crearea de locuri de muncă şi pe protejarea categoriilor defavorizate. Băsescu a spus că are câteva "exigenţe" în ceea ce priveşte construcţia bugetară. "Se opreşte la prezentarea bugetului (perioada de graţie, n.r.). Vă pot spune de pe acum că am câteva exigenţe: să fie un buget realist, să fie un buget care să răspundă realităţilor de azi. Adică, să aloce maxim posibil pentru investiţii, deci creării de locuri de muncă. Pe de altă parte bugetul, având în vedere că nu mai suntem într-o perioadă de creştere economică galopantă, ci dacă vom avea 1,5-2,5 creştere economică, deci având în vedere această realitate, mi-aş dori ca bugetul să reflecte grija pentru cei care urmează să fie afectaţi cel mai greu de criză", a explicat Băsescu.
El a adăugat că PDL şi PSD s-au angajat să instituie o pensie minimă de 350 de lei şi să mărească salariile corpului profesoral. "Suntem într-o situaţie de urgenţă în care cei mai vulnerabili trebuie minim protejaţi", a spus şeful statului.
PSD: Băsescu îşi umflă muşchii pentru capital electoral
În tabăra PSD, unii social-democraţi nu cred în posibilitatea retragerii lui Băsescu din cursa prezidenţială. Mai mult, ei pun noul demers pe seama raţiunilor de ordin electoral. ?A scăzut în sondaje, vrea să se folosească de bâlbăielile Guvernului pentru a mai creşte în intenţiile de vot? susţin unele surse social-democrate. Alţi social-democraţi, mai apropiaţi aripii lui Ion Iliescu, cred că Băsescu încearcă să încurajeze restul partidelor politice să susţină mai ferm contracandidaţi pe care să-i desfiinţeze înainte de alegerile propriu-zise. ?Este un preşedinte jucător, are nevoie de conflictul cu ceilalţi pentru a obţine noi voturi? susţin pesediştii. Prin cercurile social-democrate circulă deja rezultatele unui sondaj în care cota de credibilitate a lui Traian Băsescu a ajuns la 38%, în scădere faţă de anul trecut, când era preferat de 45% dintre repondenţi. În paralel, actual primar al Capitalei Sorin Oprescu ar fi pe val, cu 32 de procente.
Membrii PSD par mai supăraţi pe afirmaţiile lui Băsescu legate de ingerinţa partidelor asupra activităţii miniştrilor din cabinetul Boc. Preşedintele a ţinut să-i avertizeze pe liderii coaliţiei că "trebuie să uite" că miniştrii sunt membri ai partidelor care i-au propus. "Se lasă impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasă mie uneori, că miniştrii ar fi ai partidelor. Trebuie să uite acest lucru. Ei sunt membri în Guvernul României. Dacă vor încerca să stea călare pe ei cu indicaţii de la partid, ce să facă, voi acţiona foarte sever" a spus Băsescu. ?Iar îşi umflă muşchii ca pe vremea lui Tăriceanu. Nouă ne cere să nu-i controlăm, dar el controlează PDL şi toţi oamenii numiţi în funcţii de către democrat-liberali? susţin sursele citate.
La PD-L, unii membrii au avut o senzaţie de deja-vu. Noile declaraţii prezidenţiale seamănă foarte mult cu avertismentul lansat de Băsescu în data de 13 decembrie, la o reuniune informală a PD-L. Atunci, democrat-liberalii au fost uluiţi de muştruluiala şefului statului, care într-un discurs dur le-a comunicat că, dacă "nu se trezesc" şi nu reformează partidul, pot să îşi caute alt candidat la prezidenţiale. Noua poziţie a preşedintelui pare a fi altoită pe acelaşi gen de discurs: Băsescu nu este dispus să cadă alături de un PD-L şi de un guvern care s-ar putea dovedi neperformant şi al cărui debut este deja marcat de hopuri generate de diferende pe funcţii şi perspective diferite asupra împărţirii bugetului pe 2009.
PSD şi PNL nu se grăbesc cu sacrificarea ?iepuraşilor? prezidenţiali
Anunţul vine în momentul în care cele două formaţiuni încearcă să intre în ritmul guvernării, iar restul partidelor politice încearcă încă destul de timid să-şi găsească candidatul pentru prezidenţiale. PNL îşi caută "iepuraşul de sacrificiu." Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu se îndeamnă reciproc pentru arogarea acestui loc de cinste. Nici unul nu se grăbeşte având în vedere consecinţele pe care le-ar induce o înfrângere electorală în planul luptei interne pentru conducerea partidului.
La PSD, liderul Mircea Geoană are propriile rezerve. Se vrea reconfirmat preşedinte al partidului la viitorul Congres, iar anunţarea candidaturii pentru prezidenţiale l-ar putea transforma înainte de vreme în ţinta atacurilor politice ale actualului şef de stat, care ar putea dobândi mai mult capital electoral pe seama sa. Unele cercuri din PSD pun ezitările lui Geoană în contul unui alt scenariu, în care Băsescu ar putea deveni după alegerile prezidenţiale, premier, iar liderul social-democrat, un preşedinte-marionetă, după modelul Putin.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close