Antena 3 CNN Politică Robert Negoiță are soluția pentru ca bucureștenii să nu mai ducă lipsă de apă caldă și căldură: ”O spun cu mult regret!”

Robert Negoiță are soluția pentru ca bucureștenii să nu mai ducă lipsă de apă caldă și căldură: ”O spun cu mult regret!”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, susține că are soluția pentru ca locuitorii Capitalei să nu mai ducă lipsă de apa caldă și căldură.

Robert Negoiță are soluția pentru ca bucureștenii să nu mai ducă lipsă de apă caldă și căldură: ”O spun cu mult regret!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    28 Iul 2022   •   15:26

Robert Negoiță: Noi cerem de vreo cinci ani termia să fie dată către Primăria Sector 3. Până acum, nu s-a întâmplat treaba aceasta și o spun cu mult regret. Noi ne-am fi dorit să demonstrăm că se poate face într-un mod corect, adică să ai apă caldă și căldură și să le ai la un preț acceptabil, chiar foarte jos, atâta vreme cât folosești tehnologie modernă, de înaltă performanță, prin care îți recuperezi banii pe gaz și pe tehnologie din energia electrică, energia termică fiind un deșeu pe care îl poți livra gratuit sau cu un preț foarte mic, la care mai adaugi și prețul de distribuție. Și distribuția este o componentă semnificativă a tot ceea ce înseamnă agent termic. Noi chiar avem un studiu pe Sectorul 3, făcut cu mari specialiști în domeniul energetic, care ne arată că pot fi făcute schimbări majore astăzi. De ceva ani, tot ne spune Primăria Generală că au schimbat nu știu câțiva km de rețea, ideea este să și modernizăm sistemul. Este o chestiune complexă și îmi dau seama că foarte mulți care ocupă poziții de răspundere nu înțeleg mare lucru. 

Bogdan Chirieac: Practic, aveți tot ce vă trebuie ca să implementați un sistem prin care locuitorii Sectorului 3 să nu mai aibă probleme cu apa caldă și căldură, așa cum au ceilalți? 

Robert Negoiță: Avem tot ce ne trebuie din perspectiva know-how. În afară de soluții, know-how și echipă, nu avem nimic, deoarece nu avem atribuții. Noi nu putem să facem proiectare pe o zonă pe care nu o gestionăm, legea nu ne permite să facem treaba asta. Trebuie reanalizat sistemul energetic, pentru că, la acest moment, sistemul energetic în București este proiectat să suporte consumatorii la nivelul de -20 de grade. El poate fi redimensionat, astfel încât să intervină niște centrale, pe care noi le avem la nivel de concept, deoarece încă nu avem atribuții pe partea aceasta. Pot fi niște centrale de cvartal care să pornească exclusiv când temperaturile scad sub 0 grade. În rest, sistemul funcționează foarte bine pe o rețea de distribuție mult mai subdimensionată decât este astăzi, ceea ce înseamnă un cost mult mai mic și de investiție și de mentenanță. Pierderi mici, cantitate de apă mai mică în sistem, și așa mai departe. Este vorba de o gândire revoluționară! Când temperaturile scad mult sub 0 grade, să funcționeze acele centrale de cvartal. 

„Centralele de cvartal pot funcționa foarte bine și în situația în care CET-ul este în revizie”, a adăugat acesta. „Avem specialiști, nu sunt foarte mulți, dar sunt! Vor să se implice să rezolvăm această problemă în București”, a mai spus Robert Negoiță, potrivit DCNews.

×
Subiecte în articol: Robert Negoita
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close