Antena 3 CNN Politică Rus are contracte cu statul român. Firmele sale au accesat fondurile publice din diferite ministere

Rus are contracte cu statul român. Firmele sale au accesat fondurile publice din diferite ministere

Rus are contracte cu statul român. Firmele sale au accesat fondurile publice din diferite ministere
de O.P.    |    14 Mar 2013   •   05:56

 Fostul ministru de interne, Ioan Rus, câştigă în continuare contracte cu statul prin firmele la care acesta este acţionar sau pe care le conduce din umbră. Relaţiile de prietenie cu mediul academic şi cu cel politic i-au asigurat accesul la fondurile publice din diferite ministere şi din trei mari oraşe: Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad.

 Singura firmă în care Ioan Rus apare ca acţionar este AUTOSICRON SRL, care la râdul ei deţine alte acţionariate. Deşi AUTOSINCRON a obţinut doar 3 contracte cu instituţii publice, firma RMB Inter-Auto, care are un acţionariat format din firma lui Rus şi offshore-ul Vitexa Holding a câştigat contracte în valoare de peste 10 de milioane de lei.Printre instituţiile cu care RMB a câştigat contracte se numără Hidroelectrica, regiile din subordinea primăriei Cluj sau Consiliul Judeţean Arad.

De asemenea, RMB Inter Auto a a câştigat 3 contracte cu Universitatea Babeş-Bolyai în valoare de 250 000 de lei şi un contract cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj în valoare de 107 000 de lei.

Aceste contracte au fost câştigate în urma parteneriatului în afaceri dintre Ioan Rus şi cadrele didactice din fruntea celor două universităţi. Printre acţionarii firmei lui Rus se numără Rectorul şi Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Alexandru Irimie, respectiv Grigore Băciuţ, precum şi decanul Dumitru Matiaş de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Acelaşi Dumitru Matiaş este folosit pe post de administrator într-o altă firmă, IT Transilvania Invest, care deţine 54% din acţiunile firmei Construcţii Napoca. Rus a deţinut acţiuni la această firmă, însă ulterior numai figurează printre acţionari. Firma a continuat să câştige contracte publice cu ANL sau cu Aeroportul din Cluj-Napoca.

O altă firmă pe care fostul ministru o conduce din umbră este RMB CASA AUTO TIMIŞOARA.

Firma a câştigat din 2007 peste 120 de contracte cu statul, printre care cele mai importante contracte au fost cele încheiate cu Ministerul Educaţiei în valoare 34 de milioane de lei.

Alte contracte au fost obţinute pe linie de partid. Astfel, până la scandalul din 2011, dintre Ioan Rus şi primarul PSD al comunei Chinteni, Lucia Suciu, firma RMB Inter Auto Cluj a câştigat contracte publice pentru achiţionarea de autoturisme pentru comună.

Liderul grupului de Cluj rămâne un om influent şi fără funcţiile politice care l-au consacrat. Prietenii vechi cu oameni din partidul său sau cu politicieni din alte partide precum Emil Boc sau Gheorgeh Falcă i-au asigurat succesul în afaceri.




×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close