Antena 3 CNN Politică Săptămâna moţiunilor: PD-L şi PSD vor război parlamentar cu Guvernul

Săptămâna moţiunilor: PD-L şi PSD vor război parlamentar cu Guvernul

Săptămâna moţiunilor: PD-L şi PSD vor război parlamentar cu Guvernul
08 Sep 2008   •   10:04

A început săptămâna moţiunilor în Parlament. Luni, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi dezbătută moţiunea simplă iniţiată de PD-L, cu tema "Populaţia României va rămâne fără căldură la iarnă. Criza serviciului public de termoficare". Democrat liberalii consideră că, dacă guvernul nu-şi plăteşte datoriile către administraţiile locale, populaţia va fi obligată să suporte, la iarnă, preţuri mai mari la căldură. Suma care trebuie achitată de Executiv se ridică la peste 2.000 de miliarde de lei vechi, la nivelul întregii ţări, potrivit deputaţilor democrat-liberali. Astfel, foarte multe primării vor fi în imposibilitate de a asigura căldura pentru populaţie. În consecinţă, atrag ei atenţia, se va înregistra o creştere explozivă a facturii la întreţinere.

Deputaţii PD-L au depus deja o moţiune simplă pe tema crizei din serviciul public de termoficare. Documentul se intitulează "Populaţia României va rămâne fără căldură la iarnă. Criza serviciului public de termoficare". Semnatarii susţin că în timp ce Guvernul Tăriceanu se laudă că a mărit veniturile cetăţenilor, îi lipseşte pe aceştia de un serviciu public la care ei au dreptul. Din punctul lor de vedere, este încălcată Constituţia, care le garantează oamenilor dreptul la o viaţă decentă.

Emil Boc a mai anunţat luni intenţia PD-L de a depune la camera Deputaţilor o moţiune simplă pe educaţie. Moţinunea face parte din cele 5 moţiuni anunţate de PD-L. "Este o reacţie faţă de politica iresponsabilă pe care guvernul Tăriceanu o duce în domeniul educaţiei. Adomniţei este cel mai slab ministru pe care l-a cunoscut vreodată învăţământul românesc. Ultima perioada de guvernare a beneficiat de cele mai mari bugete nu a reuşit o execuţie bugetară care să asigure o bază materială de calitate." a declarat Cătălin Croitoru, membru PD-L, care a prezentat textul moţiunii.

Moţiunea va fi depusă în cursul zilei de marţi, urmând ca în cursul zilelor următoare să fie depuse şi celelalte moţiuni, pe infrastuctură, sănătate şi absorbţia fondurilor comunitare.

Emil Boc a menţionat faptul că daca va mai exista o moţiune simplă pe aceeaşi temă, PD-L nu are nicio reţinere ca aceasta să fie transformată într-o moţiune de cenzură. Tot el a declarat că la ora actuală orice moţiune de cenzură trebuie să aibă susţinerea PSD-ului, pentru a fi adoptată în Parlament.



Şi PSD va depune în cursul zilelor de luni şi marţi două moţiuni simple pe educaţie şi agricultură, la Camera Deputaţilor şi, respectiv la Senat. Potrivit lui Cristian Dicaonescu, social democraţii acuză activitatea guvernului de lipsă de viziune şi strategie.

În moţiunea pe educaţie care va fi depusă în cursul zilei de luni, semnatarii solicită demisia Ministrului Educaţiei şi a secretarului de stat, precum şi creşterea salariului cadrelor didactice cu 50%. PSD cere Guvernului să prezinte o situaţie exactă a cheltuielilor şi rezultatelor obţinute, precum şi o analiză a rezultatelor de la examenele şi testele naţionale. Social-democraţii cre de asemenea soluţii concrete pentru diminuarea efectelor produse de retrocedarea clădirilor şcolilor şi grădiniţelor.

În ceea ce priveşte moţiunea pe agricultură, PSD cere acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei la hectar, pentru motorină, seminţe şi îngrăşăminte, precum şi alocarea a 4% de din PIB pentru agricultură.



Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close