Antena 3 CNN Politică Scandal în comisia juridică a Senatului: PSD a ascuns de ochii PDL o adresă DNA privind cazul Şerban Mihăilescu

Scandal în comisia juridică a Senatului: PSD a ascuns de ochii PDL o adresă DNA privind cazul Şerban Mihăilescu

Scandal în comisia juridică a Senatului: PSD a ascuns de ochii PDL o adresă DNA privind cazul Şerban Mihăilescu
Sursa foto: Serban Mihailescu
03 Mar 2009   •   13:53

Senatorii jurişti ai coaliţiei de guvernare şi-au jucat marţi feste pe marginea dosarului social-democratului Şerban Mihăilescu. Într-un joc uite adresa DNA, nu e adresa, preşedintele comisiei, senatorul PSD Toni Greblă a încercat să propună comisiei să ceară DNA să vină cu date suplimentare la dosar. Pe ultima sută de metri, democrat-liberalul Iuliu Urban a găsit o adresă a DNA prin care Senatul era informat că instituţia cu pricina nu mai are ce date noi să ofere. Actul cu pricina au stârnit tabăra PDL care l-a acuzat pe Greblă că ştia de existenţa adresei şi i-a cerut să reia votul în comisie. La final, s-a convenit ca, marţea viitoare, Şerban Mihăilescu să fie audiat, urmând ca după aceea, să se facă un raport pentru plen în maximum o săptămână.


Senatorii jurişti au decis marţi după-amiază să continue analiza actelor trimise de Parchetul General în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, după ce reprezentanţii PDL au cerut revenirea asupra votului de marţi dimineaţă prin care Comisia cerea date suplimentare de la DNA.



Senatorii PDL au descoperit că exista încă din decembrie 2008 un răspuns al Parchetului care arăta că procurorii nu mai au ce probe suplimentare să trimită Senatului. Asta după ce, senatorii jurişti deciseră astăzi să emită o nouă solicitare către DNA pentru a veni cu probe noi în dosarul lui Şerban Mihăilescu. Social-democraţii au invocat că în timpul legislaturii trecute, comisia juridică făcuse o cerere similară, dar reprezentanţii DNA nu i-au dat curs.


Comisia juridică a Senatului din legislatura trecută şi conducerea acestei Camere a cerut în toamna lui 2008 Parchetului General să aducă probe suplimentare în cazul Mihăilescu, apreciind că actualele documente probatorii au fost declarate nule de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Comisia juridică, deschizând documentele care stau la baza sesizării DNA a constatat că anterioara Comisie juridică, printr-o hotărâre care este în vigoare, a decis să solicite DNA probe suplimentare, dacă mai există probe suplimentare faţă de momentul intervenirii hotărârii ÎCCJ, prin care probele, până la o anumită dată, au fost declarate nule. Colegii din Comisie, toţi, au constatat că DNA nu a răspuns solicitării Biroului Permanent nici pozitiv, nici negativ. Am solicitat ca, în regim de urgenţă, Biroul Senatului să retransmită solicitarea DNA, care să dea un răspuns la întrebarea legitimă pusă de Comisia juridică în şedinţa de la sfârşitul lunii octombrie", declara, în această dimineaţă, Toni Greblă, preşedintele Comisiei.


Descoperirea adresei DNA prin care Senatul era informat că nu mai există alte probe noi la dosar, i-a înfuriat pe senatorii PDL care au pus sub semnul întrebării demersul PSD în comisie. Mai mult, senatorul democrat-liberal,Iulian Urban l-a acuzat pe Toni Greblă, că i-ar fi cerut secretarei comisiei să secretizeze adresa Parchetului, iar votul s-a dat în necunoştinţă de cauză.

"Am plecat de la premisa că nu exista o adresă de răspuns de la Parchet. Spre surprinderea noastră, mă refer la senatorii PDL, am aflat că de fapt adresa de răspuns de la Parchetul de pe lângă ICCJ a sosit la comisia juridică din 9 decembrie 2008. (...) Noi am aflat de existenţa acestei adrese numai astăzi, la sfârşitul şedinţei, după vot", a precizat parlamentarul PDL. El a adăugat că a aflat de existenţa actului de la secretara comisiei: "A fost chemată secretara comisiei care ne-a spus că această adresă a fost introdusă la o mapă secretă, care a fost ţinută la un fişet din dispoziţia preşedintelui comisiei juridice, dl. Toni Greblă".


Ca atare senatorul PDl a acerut reluarea votului iniţial. "Nu pot să spun că a fost fraudat votul, ceea ce pot să vă spun e că era normal şi procedural ca orice adresă care intră la comisia juridică să fie pusă la dispoziţia a cel puţin membrilor biroului comisiei. Noi n-am ştiut de existenţa acestei adrese. Fără să acuz pe nimeni, această adresă trebuia distribuită tuturor membrilor comisiei înaintea dezubaterilor...Noi considerăm că votul e viciat", a explicat Iulian Urban.


El a prezentat presei adresa respectivă, subliniind că procurorii i-au informat pe senatori că nu mai au alte date suplimentare de adus la dosar. "ÎCCJ a anulat probele obţinute în justiţie tocmai pentru că nu se ceruse aviz de începere a urmăririi penale din partea Senatului, ori Parchetul vine şi spune: >", a explicat senatorul.


În replică, pesedistul vizat de acuzaţiile voalate ale partenerului de coaliţie, Toni Greblă a susţinut că nu ştia de conţinutul acelui document, că nu a cerut secretizarea acestuia şi că Iulian Urban a fost unul din cei care au cerut în comisie ca Senatul să se adreseze Parchetului pentru a afla dacă există probe în plus. În cele din urmă cele două tabere au decis reluarea votului în această după-amiază.


Cazul senatorului PSD, Şerban Mihăilescu trenează din vara lui 2008, când DNA a cerut începerea urmăririi sale penale pentru infracţiunea de primire de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.


Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close