Antena 3 CNN Politică Scandal în Parlament pe legea de abilitare a Guvernului. Solicitarea Opoziției, respinsă de majoritate

Scandal în Parlament pe legea de abilitare a Guvernului. Solicitarea Opoziției, respinsă de majoritate

Scandal în Parlament pe legea de abilitare a Guvernului. Solicitarea Opoziției, respinsă de majoritate
27 Iun 2017   •   12:37

A fost scandal în Parlament, marți dimineață, pe legea de abilitare a Guvernului. PNL și USR au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului prin care Guvernul ar fi abilitat să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Potrivit reporterului Antena 3, aleșii din Opoziție au afirmat că, din moment ce nu există încă un Guvern în funcție, atunci nici nu au ce să abiliteze.

Cu toate acestea, propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a proiectului de lege a fost respinsă cu 34 de voturi "pentru" şi 63 "împotrivă". Proiectul este pe ordinea de zi a votului final de marţi. 

"PSD a mai marcat azi un punct în politica lipsită de stabilitate. Practic, astăzi, în Parlament au votat să abiliteze să lucreze pe perioada vacanţei parlamentare un guvern care nu există. Suntem în plină procedură de constituire a unui nou cabinet şi cu toate acestea, PSD-ul nu a avut răbdare să vadă componenţa cabinetului, să vadă ce proiecte şi programe îşi asumă. Astăzi s-au grăbit să voteze un plan redactat probabil de funcţionarii din ministere pentru ca acest guvern să aibă abilitare pe perioada vacanţei parlamentare. Este sfidător şi lipsit de logică politică şi de decenţă şi de aceea PNL a votat împotriva acestui proiect şi a acestui gest făcut de PSD", a fost reacția Ralucăi Turcan, la Palatul Parlamentului. 

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a explicat că până vineri va fi un guvern iar acesta trebuie abilitat să lucreze în vacanţa parlamentară. 

CCR: Legea privind abilitarea Guvernului, constituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.

"Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul - că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo - nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor - n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici - că ar fi fost abordate probleme de lege organică - nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice", a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul de reglementare iar dacă Guvernul va încălca Constituţia ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională.

 

×
Subiecte în articol: PNL USR
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close