Antena 3 CNN Politică Scutul antirachetă, subiect cheie pentru Rusia şi România, la Adunarea Parlamentară a NATO

Scutul antirachetă, subiect cheie pentru Rusia şi România, la Adunarea Parlamentară a NATO

Scutul antirachetă, subiect cheie pentru Rusia şi România, la Adunarea Parlamentară a NATO
Sursa foto: Foto: praha.eu
09 Oct 2011   •   11:49
Reprezentantul României la NATO, Sorin Ducaru, a declarat duminică, la Adunarea Parlamentară a NATO, că „Alianţa Nord-Atlantică nu poate lăsa apărarea propriului teritoriu în responsabilitatea Rusiei, la fel cum nici Moscova nu poate face acelaşi lucru, în condiţiile în care NATO şi Federaţia au un parteneriat, nu o alianţă”, conform Agerpres.

Parlamentarul rus Bato Z. Zhambalnimbuev a transmis ambasadorului român că alegătorii ruşi vor să ştie de ce NATO refuză unificarea sistemului antirachetă cu cel al Rusiei.

„De multe ori nu reuşim să înţelegem de ce Alianţa şi liderii acesteia nu acceptă propunerile făcute de Rusia pentru a crea o apărare uniformă antirachetă, care va asigura o protecţie a ţărilor NATO, Europei şi Rusiei. E greu să explicăm alegătorilor noştri că acest lucru se întâmplă doar pentru că noi suntem încă în această etapă a lipsei de înţelegere. În ultimii 20 de ani ai noii Rusii, multe lucruri s-au schimbat în ţara noastră, iar relaţiile noastre s-au schimbat în bine”, a declarat Zhambalnimbuev.

Ambasadorul Ducaru a răspuns că NATO nu poate transfera responsabilitatea protecţiei propriului teritoriu, însă o soluţie ar fi corelarea strategică a celor două sisteme.

„Propunerea Rusiei de a avea un sistem de apărare antirachetă integrat NATO – Rusia prezintă dificultatea responsabilităţii fiecărei părţi: nu cred că Rusia ar transfera responsabilitatea protejării propriului teritoriu spre NATO sau altcuiva. În mod similar, NATO nu poate să dea responsabilitatea acoperirii, apărării unei părţi a teritoriului său altcuiva. De aceea, în această etapă, când elaborăm un parteneriat strategic NATO-Rusia, dar ca să fim sinceri nu suntem o alianţă NATO-Rusia, Rusia nu este membră a alianţei – deci opţiunea logică este să corelăm strategic, să conectăm strategic cele două sisteme, astfel încât să facem schimb de date, proceduri”, a spus Ducaru.

Parlamentarul rus a invocat necesitatea ca Rusia să primească garanţii clare că „apărarea antirachetă” americană nu va fi îndreptată împotriva Federaţiei.

„Putem avea o idee clară că apărarea antirachetă nu va fi îndreptată împotrvia Rusiei? Pentru că eu constat că nu există nici o astfel de garanţei. Poate ele vor fi introduse în viitor, dar în prezent ele sunt inexistente şi ceea ce este important este să menţinem un echilibru între armele ofensive – echilibru prevăzut între NATO şi Rusia. Cred că noi trebuie să cădem de acord cu privire la ele şi va trebui să clarificăm aceste aspecte pentru alegătorii noştri”, a spus oficialul rus.

În replică, Ducaru a subliniat că sistemul antirachetă găzduit de România nu este ofensiv, ci strict defensiv şi, prin urmare, nu poate fi îndreptat împotriva cuiva.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close