Antena 3 CNN Politică Severin: PSD riscă sancţiuni din partea PES dacă include candidaţi nesocialişti pe lista pentru PE

Severin: PSD riscă sancţiuni din partea PES dacă include candidaţi nesocialişti pe lista pentru PE

Severin: PSD riscă sancţiuni din partea PES dacă include candidaţi nesocialişti pe lista pentru PE
Sursa foto: Adrian Severin
26 Mar 2009   •   18:47

ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // PSD riscă sancţiuni din partidului Socialiştilor Europeni în cazul în care va susţine pe listele sale membri ai altor formaţiuni politice, alţii decât socialişti, susţine europarlamentarul social-democrat, Adrian Severin. Membru al prezidiului PES, Severin afirmă că la nivelul socialiştilor europeni există o condiţie, directivă obligatorie, potrivit căreia partidele afiliate la această grupare sunt obligate să susţină numai candidaţi din propriile rânduri. PES a sancţionat mai acum un an cu suspendarea pe socialiştii din Slovacia pentru alianţa făcuta la nivel naţional cu un partid de dreapta. Potrivit unor surse social-democrate, secretarul general al socialiştilor europeni, Philip Cordery se află deja în România, urmând a se întâlni mâine cu liderii PSD pentru a discuta aspectele eurolistei acestui partid. Mai mult, preşedintele PSD, Mircea Geoană şi alţi lideri ai partidului erau deja la curent cu obligaţiile care reies din calitatea de membri PES, inclusiv cu această regulă care restricţionează accesul reprezentanţilor altor formaţiuni politice pe lista social-democrată de candidaţi pentru PE.

În prezent, în PSD apele sunt agitate de posibila candidatură a liderului PIN, Lavinia Şandru pe listele partidului. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu se opune vehement şi deschis unei asemenea desemnări, în timp ce pe la colţuri şi alţi social-democraţi îşi manifestă nemulţumirea faţă de semnele de favorizare ale acestei situaţii venite din partea lui Mircea Geoană. Social-democraţii mai au o problemă: alianţa cu PC, cărora liderul PSD le-a promis un loc pe lista cu eurocandidaţi a partidului.

Participarea altor candidaţi decât socialişti pe eurolista PSD, interzisă de PES

Or nici PIN, nici PC nu sunt membri ai Internaţionalei Socialiste sau a PES, atrage atenţia eurodeputatul Adrian Severin. Ba mai mult, calitatea de membru al liberalilor europeni deţinută de conservatori ar complica situaţia în condiţiile în care la nivelul PES există o directivă, potrivit căreia pe eurolistele partidelor socialiste afiliate nu pot concura decât membrii respectivelor formaţiuni politice.

?Există această obligaţie. Ea nu are caracter de recomandare, ci de regulă de urmat. Prezidiul PES a cerut tuturor partidelor membre ca pe listele lor pentru PE să fie formate numai din membri de partid socialişti. Toate discuţiile care au loc în acest moment în românia, toata patima sunt inutile. E regretabil ce se întâmplă deoarece de aici , de la strasbourg problema se vede ca ceva ultrapersonalizat? a afirmat Severin, mebru în cadrul prezidiului PES.
Severin: ?Candidaţii PIN şi PC trebuie să se înscrie în PSD?
Severin ne-a explicat că în aceste condiţii pentru PC şi PIN nu există decât două soluţii. ?Or candidaţii lor se înscriu în PSD ca membri deplini, or cele două partide îşi depun adeziunea la PES. În cel de-al doilea caz, nu vor putea participa la alegerile din iunie deoarece PES primeşte adeziuni numai la Congres, care are loc în toamnă? a mai arătat eurodeputatul social-democrat.
?Dacă PIN vrea să candideze pe listele PSD, fie ca partid, fie doar o anumită persoană, atunci respectivul trebuie să intre în PSD şi va ajunge pe lista partidului numai după respectarea procedurilor interne de selecţie? atrage atenţia Severin.
Adrian Severin ne-a mai precizat că altfel va fi greu pentru PSD să explice la PES ce caută pe lista sa un politician care nu face parte dintre socialişti, sau mai rău, a cărui formaţiune politică a aderat deja la ALDE, grupul liberailor europeni, cazul PC.
?Cum explici tu ca partid în ţară şi străinătate faptul că mergi la alegerile europarlamentare cu un membru afiliat la liberalii europeni sau neafiliat la nici un grup? Poate PES nu vrea să primească în rândurile sale un eurodeputat PC, poate că acel eurodepuatat se va duce după alegerea sa la ALDE? a mai spus Severin.
Ce riscă PSD
Europarlamentarul PSD mai susţine că în cazul în care partidul său nu va respecta regulile PES, există riscul de a fi sancţionat sau, în cel mai bun caz, marginalizat politic la nivelul PE. Sancţiunile ar putea merge până la suspendarea PSD şi a eurodeputaţilor săi din structurile PES sau chiar până la excludere în caz de recidivă.
Aşa s-a întâmplat cu socialiştii slovaci care au fost sancţionaţi cu suspendarea timp de un an din PES pentru alianţa naţională făcută cu o formaţiune politică de dreapta. După o aspră monitorizare, PES a ridicat sancţiunea doar parţial, eurodeputaţii slovaci fiind reprimiţi în grupul parlamentar al socialiştilor doar cu statutul de observatori.

?Fără susţinerea unui grup parlamentar mare, precum PES, eurodeputaţii oricărui partid politic naţional precum PSD nu are nici o şansă la PE. Sunt terminaţi. Cu 12-16 oameni nu poţi crea un grup, nu poţi avea acces la finanţarea activităţii lor sau în funcţii la nivelul comisiilor europarlamentare? mai explică Severin eventualele consecinţe a călcării pe coadă a socialiştilor europeni.

Întrebat dacă liderii social-democraţi de la Bucureşti ştiau de aceste reguli, Severin a confirmat. ? Eu personal, mai recent le-am spus despre această situaţie când au apărut problemele. Impresia mea este că au început să conştientizeze că întocmirea listei nu este atât de simplă pe cât pare? a mai spus Severin.

Surse social-democrate ne-au confirmat faptul că liderii PSD au primit deja o directivă din partea PES pe tema componenţei listei pentru europarlamentare. Potrivit surselor citate, secretarul general al socialiştilor europeni, Philip Cordery se află deja în ţară, pentru a reglementa complicaţiile deja apărute pe eurolista PSD.
El se va întâlni mâine cu conducerea centrală a PSD pentru a analiza problemele apărute din coabitarea cu PC şi din susţinerea liderului PIN, Lavinia Şandru pentru europarlamentare de către unii lideri PSD din teritoriu.

PSD urmează să facă, vineri, o primă evaluare a dosarelor candidaţilor pentru alegerile europarlamentare. Potrivit unor surse social-democrate, între cei care şi-au depus dosare de candidatură se numără Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Victor Negrescu, Rovana Plumb, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Gabriela Creţu, Dan Mihalache, Aristide Roibu şi Radu Podgoreanu.

Dâncu, despre ?războiul personal? al lui Iliescu : ?Nu preşedintele de onoare decide?

Între timp războiul declraţilor dintre Ion Iliescu şi susţinătorii candidaturii Laviniei Şandru continuă. Unul din componenţii aşa zisului Grup social-democrat de la Cluj, Vasile Dâncu îl acuză pe liderul de onoare al partidului, Ion Iliescu că poartă un război personal cu Cozmin Guşă cu Lavinia Şandru prinsă la mijloc între cei doi. Fostul lider al filialei Cluj a luat apărarea liderului PIN, apreciind că includerea Laviniei Şandru pe lista PSD pentru PE ar fi un câştig pentru PSD. Dâncu a avertizat însă că nu preşedinţii de onoare decid lista pentru PE, ci conducerea executivă a partidului.
"Decizia este a celor din conducerea executivă, nu a preşedinţilor de onoare, pentru că ei răspund în faţa electoratului şi a membrilor. Există organizaţii care o vor pe Şandru, iar includerea ei pe lista PSD ar fi un câştig, pentru că este una dintre puţinele femei politician care are proiecte", a spus fostul lider al PSD Cluj, citat de Mediafax.
Dâncu a explicat că opoziţia manifestată în acest caz de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ţine de vechiul concflict pe care acesta l-a avut în trecut cu Cozmin Guşă.
"Ion Iliescu personalizează relaţiile. A avut un conflict cu Cozmin Guşă şi poate de aceea are acum o reacţie emoţională, pe care o înţeleg. Dar până la urmă vom vedea dacă Ion Iliescu va fi ascultat sau nu", a spus Vasile Dâncu.
Fostul lider al PIN, Cozmin Guşă, a declarat la rândul său, că lui Ion Iliescu îi plac blondele şi crinii şi nu Lavinia Şandru care este brunetă.
"E o treabă de gusturi. Lavinia Şandru e brunetă. Domnul Iliescu e de notorietate că-i plac blondele şi, mai nou, am văzut că-i plac şi crinii", a declarat consilierul preşedintelui PSD.
La rândul său, Iliescu a scris joi pe blogul său că se va opune mereu încercărilor "unor persoane" din conducerea partidului pentru a-i aduce pe Cozmin Guşă şi Lavinia Şandru şi că asemenea tentative sunt "jignitoare" pentru militanţii social-democraţi.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close