Antena 3 CNN Politică Silberstein, strategul premierului, despre palinca lui Blaga şi contractul cu Băsescu

Silberstein, strategul premierului, despre palinca lui Blaga şi contractul cu Băsescu

Silberstein, strategul premierului, despre palinca lui Blaga şi contractul cu Băsescu
22 Iun 2008   •   23:12

?Dacă această campanie s-ar fi bucurat de o atenţie suficientă din partea presei, Blaga ar fi câştigat, pentru că a avut un program mult mai bun decât contracandidatul său şi a atins câteva probleme importante cu care se confruntă Bucureştiul?. Aceasta este părerea lui Tal Silberstein, consultantul politic al premierului, despre alegerile locale din România. Într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Naţional, Silberstein a vorbit despre prietenia care îl leagă de democrat-liberalul Vasile Blaga, despre începuturile sale în România alături de Traian Băsescu, dar şi despre culisele colaborării cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Pălinca lui Vasile Blaga a fost primul liant dintre cei doi, în 2002, la venirea sa în ţara noastră. ?În prima mea zi de lucru în România, Vasile Blaga m-a dus la masă la restaurantul McMonis. M-a întrebat dacă beau şi, cînd i-am spus că da, a comandat palincă pentru amândoi. (...) De atunci, de fiecare dată când am venit în România, îmi pregătea o sticlă de cinci litri de palincă adevărată de la el de acasă?, povesteşte Silberstein.

Dincolo de aceste aspecte, însă, contractele cu politicienii din România i-au dezvăluit consultantului american un public avid de informaţie şi care este gata să schimbe oamenii din funcţie, atunci când nu îi sunt pe plac. Primul contract a fost semnat cu Traian Băsescu, când ocupa funcţia de primar al Capitalei. ?Ne-am întîlnit în Viena pe vremea când era primar şi am petrecut împreună cu el două zile interesante, timp în care mi-a povestit totul despre România. Apoi, practic m-a forţat să vin aici?. Legătura a fost ruptă însă din cauza unor ?neînţelegeri contractuale?.

Deşi nu mai lucrează pentru el, Silberstein nu s-a ferit să-i transmită un sfat preşedintelui. ?Dacă nu îşi schimbă stilul, în opinia mea, îi va fi greu să îşi menţină cota de popularitate?, spune el. Şi asta pentru că, potrivit unui sondaj naţional realizat în urmă cu două săptămâni, ?48% dintre respondenţi au fost de acord cu următoarea afirmaţie: 'Concepţia lui Traian Băsescu asupra mandatului prezidenţial a adus haos în politica din România şi a îngreunat activitatea guvernului'".

Premierul Tăriceanu rămâne însă politicianul de a cărui personalitate se simte cel mai legat consultantul american. ?Tăriceanu este, poate, persoana cu care îmi place cel mai mult să lucrez. Şi, spunând asta, s-ar putea să am necazuri cu ceilalţi premieri cu care am lucrat, dar sînt foarte sincer!?, mărturiseşte Silberstein.

Chiar dacă în România Tal Silberstein este cunoscut ca un creator de campanii agresive, el spune că nu există vreun avantaj al conflictului, iar politicienii care se bazează mai mult pe conflict vor pierde.

El îi sfătuieşte pe oamenii politici să fie mai preocupaţi de interesul public, decât să se lupte între ei. În ceea ce priveşte soarta PD-L, consultantul politic afirmă că este un partid stabil care poate supravieţui chiar şi fără cei mai influenţi lideri.

Articolul pe larg în Jurnalul Naţional

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close