Antena 3 CNN Politică Societatea civilă ripostează: Boureanu, acuzat de comentarii sexiste la adresa Alinei Gorghiu

Societatea civilă ripostează: Boureanu, acuzat de comentarii sexiste la adresa Alinei Gorghiu

Societatea civilă ripostează: Boureanu, acuzat de comentarii sexiste la adresa Alinei Gorghiu
Sursa foto: CRJ il acuza pe Boureanu de misoginism
03 Iul 2009   •   12:31
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Întâlnirea membrilor comisiei parlamentare de anchetă, pentru a dezbate cazul Monicăi Iacob Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte verificarea sumelor cheltuite de "Ziua Tineretului" s-a lăsat cu atacuri la viaţa privată în cadrul şedinţei de miercuri, 1 iulie. Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ong care se ocupă cu respectarea drepturilor omului, condamnă afirmaţiile discriminatorii de genul ?domnişorică? ale deputatului PDL, Cristian Boureanu faţă de liberala Alina Gorghiu şi acuză misoginismul din politica românească, conform unui comunicat remis către Antena3.ro.

Deputatul Cristian Boureanu, care a fost mandatat pentru a-l reprezenta miercuri pe Cristian Petrescu, colegul său de partid în cadrul audierilor din cazul Ridzi, s-a adresat Alinei Gorghiu, liderul Comisiei de control a Parlamentului şi care o anchetează pe Monica Ridzi, cu apelativul ?domnişorică?.

?Pentru că pretindea să nu fie intrerupt de preşedinta comisiei din care făcea parte, deputatul Cristian Boureanu a gratulat-o pe aceasta (Alina Gorghiu ? n.a.) cu apelativul ?domnişorică?, cu intenţia de a o pune pe aceasta într-o situaţie delicată, prin dezvăluirile făcute legate de viaţa personală si de presupuşi ?amanţi??, arată comunicatul Centrului de Resurse Juridice.

Conform aceluiaşi document, apelativul ?domnişorică? adresat preşedintei unei comisii parlamentare de anchetă, nu este în niciun caz ?un cuvânt foarte delicat şi foarte frumos? cum susţine Boureanu, ci un apelativ ce subminează autoritatea şi credibilitatea Alinei Gorghiu, în calitatea sa de deputat ales în Parlamentul României şi de preşedinte al Comisiei de anchetă menţionată.

?Subminarea are loc pe criteriul de gen, deoarece cuvântul ?domnişorică?, în contextul în care a fost folosit de Cristian Boureanu, denotă lipsa de experienţă a preşedintei comisiei şi este greu de crezut că deputatul PDL ar fi folosit un apelativ echivalent, de genul ?domnişorel? pentru a gratula un coleg deputat?, declară Delia Niţă, managerul programului Antidiscriminare, pentru Antena3.ro.

Reprezentanţii CRJ arată în document că în ceea ce priveşte aluziile referitoare la viaţa privată a Alinei Gorghiu, ele se înscriu în seria de comentarii sexiste din politica românească, de la ?păsărică? la ?trimitere pe centură? sau ? pe traseu politic?, în paralel cu ?trimiterea prin paturile politicienilor?. Ong-ul atenţionează în comunicat că ?din nou, comentarii şi aluzii bigote şi sexiste de acest gen nu apar în cazul politicienilor de sex masculin din România?.

Organizaţia neguvernamentală motivează că astfel de comentarii discriminatorii au ca efect atât atingerea demnităţii personale a femeilor din clasa politică, aruncate astfel într-o situaţie de inferioritate, cât şi atingerea demnităţii femeilor în general. În plus, un astfel de comportament şi astfel de declaraţii ale politicienilor români, de cele mai multe ori nesancţionate la nivelul discursului public, conform comunicatului de presă, au rolul de a transmite un mesaj către electoratul românesc în general şi întăresc valorile misogine din societatea românească.

?Mai mult, mesajul ajunge şi către femeile din România, a căror implicare la nivel decizional este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. În plus, acest gen de atitudine descurajeaza implicarea lor în viaţa politică?, mai spune Niţă pentru Antena3.ro.

Ea adaugă că în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în politica românească, doar 46 din 471 de parlamentari ai actualei legislaturi sunt femei, în proporţie de 9.76% şi doar 8 din 137 sunt senatoare, pe când media europeană este de 24% femei în parlamentele naţionale.

?Sperăm că de data aceasta reacţia femeilor din politica românească să fie pe măsura jignirii. Înţelegem că, în contextul politic românesc, cartea drepturilor omului e greu de jucat, dar considerăm că fără această carte ? cheie, societatea românească nu va învăţa niciodată valorile democraţiei europene din care pretindem că facem parte?, mai informează comunicatul Centrului de Resurse Juridice.

În cazul particular al lui Cristian Boureanu, ong-ul consideră că deputatul a încălcat prevederile Ordonanţei Guvernului care priveşte prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare , referitoare la comportamentul discriminator şi la dreptul la demnitatea personală.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close