Antena 3 CNN Politică Sondaj Financial Times: Noul preşedinte al UE, un politician cu notorietate

Sondaj Financial Times: Noul preşedinte al UE, un politician cu notorietate

Sondaj Financial Times: Noul preşedinte al UE, un politician cu notorietate
17 Mar 2008   •   07:57
Sondajul publicat, luni, de „Financial Times” arată că mai mult de trei sferturi dintre francezi, italieni şi spanioli cred că noua funcţie de preşedinte al Uniunii Europone ar trebui ocupată de un politician cu notorietate. Aceştia consideră că numai o asemenea persoană i-ar putea reprezenta eficient pe cei 27 de membri. Opinia este împărtăşită şi de 50% dintre respondenţii britanici. Singurii care nu sunt de acord cu acest lucru sunt germanii.

În ceea ce-i priveşte pe posibilii candidaţi, numai Angela Merkel şi Tony Blair ar beneficia de sprijin în afara graniţelor propriilor state. Spre exemplu, 18% dintre francezi o susţin pe Merkel la preşedinţia Uniunii, în timp ce 12% merg pe mâna fostului premier britanic.

Conform noului Tratat de la Lisabona, preşedintele va pregăti summiturile şi va reprezenta Uniunea Europeană pe scena internaţională. Mandatul său va fi de doi ani şi jumătate, cu posibilitatea reînnoirii lui doar o singură dată.

Postul este însă extrem de controversat. Statele mici şi mijlocii ale Uniunii Europene au respins încă de pe vremea negocierilor asupra Constitutiei europene crearea acestei funcţii, de teamă că preşedintele va reprezenta interesele ţărilor mari.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close