Antena 3 CNN Politică Statutul privilegiat al unor funcționari publici. Statul le plătește cheltuielile de judecată

Statutul privilegiat al unor funcționari publici. Statul le plătește cheltuielile de judecată

Statul român plătește sume uriașe în urma condamnărilor penale ale funcționarilor publici. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) arată că doar în ultimii ani au fost aproape 1900 de condamnări definitive în dosare cu făptuitori angajați ai statului.

Statutul privilegiat al unor funcționari publici. Statul le plătește cheltuielile de judecată
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    12 Aug 2022   •   11:51

„Potrivit datelor Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani dosarele instrumentate de procurori, având în majoritate covârșitoare ca făptuitori angajați ai statului român, s-au finalizat cu 1.883 de condamnări definitive”, arată FACIAS.

Situații particulare sunt în cazul persoanelor care se află sub incidența unui ordin al Ministerului Finanțelor Publice - 50/2011 – care s-a dovedit a fi păgubos pentru statul român în cei 11 ani de când se află în vigoare. Potrivit Ordinului, persoanele care ocupă sau au ocupat funcții de demnitate publică, înalți funcționari publici, funcționari publici și personal contractual în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților aflate în subordinea acesteia au dreptul să le fie plătite cheltuielile de judecată în dosarele în care sunt implicate.

În cazul unei condamnări, Ministerul trebuie să recupereze aceste cheltuieli de la persoana condamnată, iar dacă este vorba despre o achitare, de la persoana sau instituția care adus acuzații nefondate.

Statisticile oficiale arată că niciodată aceste sume nu au fost recuperate.

„În 2019 , un președinte al ANAF a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență în legătură cu primirea unui comision de 20% într-o procedură de achiziții publice. Și el, la fel ca mulți alții, se încadrează în prevederile acestui ordin. Vorbim despre o discriminare pozitivă care se dovedește a fi, însă, un privilegiu pe care doar numite categorii de funcționari publici îl au. Mai mult, aceste dispoziții legale se aplică nu doar funcționarilor publici din  Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților aflate în subordinea acesteia, ci și personalului contractual. În esență, tuturor angajaților acestor instituții. 

Considerăm că utilizarea acestor instrumente legale care conferă un statut privilegiat nejustificat unora este contrară unor principii democratice fundamentale”, subliniază FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close