Antena 3 CNN Politică Tăriceanu cere anchetarea instalării tehnocraţilor la putere: România a devenit ostatica unui grup

Tăriceanu cere anchetarea instalării tehnocraţilor la putere: România a devenit ostatica unui grup

Tăriceanu cere anchetarea instalării tehnocraţilor la putere: România a devenit ostatica unui grup
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Sep 2016   •   18:49

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat vineri că va solicita, după alegerile parlamentare, declanşarea unor proceduri de anchetă referitoare la evenimentele din noiembrie 2015 care au culminat cu numirea guvernului tehnocrat. 

Potrivit acestuia, un prim pas ar putea fi reprezentat de constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, potrivit agerpres.ro

"România a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea într-un mod care va trebui cercetat în viitor de autorităţile judiciare. ALDE va cere declanşarea unei proceduri de anchetă imediat după următoarele alegeri. Cetăţenii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, cum s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat. Pe cale de consecinţă, Parlamentul este redus la rolul de spectator al unor decizii politice după criterii netransparente, de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii sau instituţii ale statului conduse, la rândul lor, de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţiuni nepolitice. Aceste persoane şi instituţii fără misiune şi responsabilitate politică sunt însă angajate într-o vastă operaţiune de discreditare a Parlamentului", a declarat acesta, la Liga Aleşilor Locali ALDE. 

La finalul evenimentului, Tăriceanu a nuanţat afirmaţia, adăugând faptul că, în prezent, în România se remarcă existenţa unei situaţii care "excede complet cadrul democratic şi constituţional" şi că, în opinia sa, "aceste lucruri nu pot să rămână pur şi simplu marcate de nepăsare şi indiferenţă". 

"Asemenea derapaje şi greşeli grave trebuie, după părerea mea, să facă obiectul unei anchete. Probabil, întâi la nivelul Parlamentului, într-o comisie parlamentară de anchetă, şi aceasta va putea să decidă mai departe. Dacă astfel de derapaje rămân nesancţionate, şi pe viitor se pot repeta aceleaşi grave greşeli. (...) În modul în care s-au desfăşurat lucrurile în noiembrie 2015 este evident că au intrat în această acţiune nu forţele politice, ci forţe obscure, într-o manieră netransparentă şi care au distorsionat procesul democratic în România", a mai spus Tăriceanu. 

Totodată, Tăriceanu a susţinut că, după alegeri, ”toate deciziile actualului Guvern, ce subminează Constituţia, instituţiile democratice, echilibrul puterilor în stat şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, vor fi declarate nule”.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Tăriceanu a spus că anul trecut puterea fost preluată nedemocratic, iar actualul guvern este unul nelegitim.

”Puterea a fost preluată într-un mod nedemocratic. Cred că cetățenii au dreptul să știe ce s-a întâmplat atunci, că am ajuns azi cu un guvern care nu are legitimitate”, a spus șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu și, totodată, copreședintele ALDE, vineri, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close