Antena 3 CNN Politică Titus Corlăţean: Suntem foarte angajaţi în a sprijini traseul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova

Titus Corlăţean: Suntem foarte angajaţi în a sprijini traseul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova

Titus Corlăţean: Suntem foarte angajaţi în a sprijini traseul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova
Foto: Mediafax
15 Dec 2012   •   16:08

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a evidenţiat sâmbătă, la Forumul Românilor de Pretutindeni, relaţia specială care leagă România de Republica Moldova şi susţinerea pe care ţara noastră o acordă perspectivei europene a acestui stat, fiind încrezător în 'destinul european şi românesc al Republicii Moldova'.
   
'Suntem foarte angajaţi în a sprijini traseul pentru integrarea în Uniunea Europeană, revenirea în familia europeană şi unificarea naţiunii române în interiorul UE. Acesta este scopul. Sprijin economic foarte mult, tot ceea ce înseamnă conectarea traseelor şi reţelelor energetice. Ne luptăm şi suntem în prima linie pentru a-i sprijini pe fraţii moldoveni pe chestiuni importante. Tema vizelor. Am făcut o scrisoare cosemnată de alţi 7-8 colegi, miniştri ai Afacerilor Externe din UE, am pus-o pe masa Consiliului Afacerilor Externe, am discutat pentru a se intra în faza a doua şi decisivă a liberalizării vizelor', a afirmat Corlăţean, conform agenţiei Agerpres.
   
În context, el a precizat că situaţia românilor din afara graniţelor ţării va constitui o temă prioritară de acţiune a actualului Guvern şi a Ministerului Afacerilor Externe, demers politic care să susţină proiectele care sunt în desfăşurare prin structurile specializate.
   
De asemenea, şeful diplomaţiei române a încurajat diversificarea mediului asociativ al comunităţilor, participarea lărgită la viaţa comunitară şi parteneriatele dintre mediul asociativ românesc şi autorităţile din statele de reşedinţă.
   
El a insistat asupra sprijinului oferit de statul român comunităţilor tradiţionale româneşti care trăiesc în statele din apropierea României, exemplificând în mod particular comunităţile româneşti din Ungaria, Serbia, Ucraina, Macedonia şi Albania.
   
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că ţara noastră a atins pragul de expertiză care îi permite valorificarea şi pe plan extern a competenţei instituţionale în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. În context, a precizat că protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este o obligaţie strictă, care incumbă statelor pe teritoriul cărora respectivele minorităţi rezidă în conformitate cu prevederile internaţionale în materie, îndeosebi Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor, dar şi cu Raportul Comisiei de la Veneţia privind tratamentul acordat minorităţii înrudite de către statul înrudit, din octombrie 2001.
   
Forumul Românilor de Pretutindeni este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la Bucureşti, în perioada 14-17 decembrie. Reuniunea din acest an are ca temă 'Implementarea programelor DRP din perspectiva realităţilor cu care se confruntă comunităţile româneşti'.
   
Forumul Românilor de Pretutindeni reuneşte reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor în dorinţa de a consolida relaţiile dintre statul român şi românii de peste hotare, precum şi de a constitui un format de dialog instituţionalizat între autorităţile române şi mediul asociativ românesc. Forumul va include şi o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close