Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu bagă PDL în şedinţă. Democrat-liberalii care nu susţin Guvernul vor trece în opoziţie

Traian Băsescu bagă PDL în şedinţă. Democrat-liberalii care nu susţin Guvernul vor trece în opoziţie

Traian Băsescu bagă PDL în şedinţă. Democrat-liberalii care nu susţin Guvernul vor trece în opoziţie
Sursa foto: traian basescu
06 Iun 2010   •   10:29

UPDATE. Traian Băsescu a ajuns la Snagov, la întâlnirea cu premierul Emil Boc şi cu parlamentarii PDL.




Executivul îşi va angaja, luni, răspunderea pe măsurile de austeritate. Înainte de şedinţă, duminică seară, preşedintele Traian Băsescu se vede cu liderii PDL. Potrivit unor surse, mesajul va fi extrem de ferm: parlamentarii PDL care nu susţin Guvernul şi, astfel, acesta pică la moţiune, trec în opoziţie. Înainte de a merge în Parlament cu măsurile de austeritate, democrat liberalii se întâlnesc duminică seară cu preşedintele Traian Băsescu. Surse politice spun că întâlnirea ar avea loc la Snagov.

Se pare că Traian Băsescu vrea să transmită parlamentarilor PDL că, dacă nu susţin Guvernul, iar Executivul este demis prin moţiune de cenzură, trec în opoziţie.

Deputatul PDL, Cătălin Croitoru, a depus un amendament prin care cere ca salariile profesorilor să nu fie reduse cu 25 de procente, pe motiv că în ultimii anii din învăţământ au fost reduse 80.000 de posturi.

În ultimele zile, mai mulţi lideri ai PDL au vorbit de o posibilă remaniere, după ce Guvernul îşi va angaja răspunderea pe măsurile de austeritate. Surse susţin că printre cei vizaţi se află ministrul Muncii, cel al Finantelor, dar şi şeful de la educaţie.

Soarta Guvernului Boc atârnă de un fir de aţă. Opoziţia strânge în fiecare zi tot mai mulţi adepţi ai moţiunii de cenzură, chiar din rândurile principalului partid de guvernământ, PD-L. Măsurile extreme propuse de Executiv şi presiunea tot mai mare a electoratului îi face pe mulţi democrat- liberali să se opună făţiş propriului partid.

În acest moment opoziţia mai are nevoie de 18 voturi pentru a demite, pentru a doua oară, guvernul Boc. Şi asta fără a lua în calcul nehotărârea independenţilor din UNPR şi declaraţiile diverşilor parlamentari PDL că vor vota pentru căderea guvernului. Practic, situaţia stă în felul următor: Alianţa PSD-PC şi PNL au împreună 213 parlamentari. Lor li se adaugă şi cei 5 deputaţi neafiliaţi, mulţi dintre ei declarând deja că vor vota moţiunea de cenzură. Avem, aşadar, 218 voturi împotriva cabinetului Boc, iar pentru demitere sunt necesare 236.

Problema se pune însă când vine vorba de independeţi: ei nu s-au hotărât dacă vor vota pentru sau împotriva moţiunii, aşa încât voturile lor ar putea fi împărţite. De altfel, doi dintre ei, deputaţii Ioan Munteanu şi Tudor Ciuhodaru, au anunţat că vor vota pentru demiterea Guvernului. Votul independenţilor ar putea fi decisiv, având în vedere că au în total 26 de parlamentari. Acelaşi lucru pare să se întâmple în tabăra PDL: după ce un senator şi un deputat au demisionat din partid, alţi patru parlamentari au anunţat că intenţionează să voteze în favoarea moţiunii de cenzură. În plus, trei dintre ei au votat săptămâna trecută o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor. Lor li s-ar putea adăuga şi alţii, spun atât voci din PDL, cât mai ales de la opoziţie.

În plus, liderii PSD şi PNL au promis că parlamentarii care au plecat din cele două partide vor fi reprimiţi dacă vor vota moţiunea cu bilele la vedere. Aşadar, dacă tragem linie, celor 218 voturi, deja sigure, li se adaugă alte nouă: cei patru parlamentari PD-L care au anunţat că vor vota moţiunea, probabil cei trei care au votat moţiunea simplă din camera deputaţilor şi cei doi independenţi care, la fel, s-au pronunţat public împotriva guvernului. Din acest punct, opoziţia ar mai avea nevoie doar de nouă voturi.

Antena 3



×
Subiecte în articol: PNL opozitie motiune guvern Emil Boc UNPR
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close