Antena 3 CNN Politică UDMR şi CNMT vor lucra la un proiect de lege privind autonomia

UDMR şi CNMT vor lucra la un proiect de lege privind autonomia

UDMR şi CNMT vor lucra la un proiect de lege privind autonomia
Sursa foto: Marko Bela Laszlo Tokes
03 Apr 2009   •   14:40

Noul Forum Maghiar de Coordonare din Transilvania, compus din reprezentanţi ai UDMR şi ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), va elabora, până la toamnă, un proiect de lege privind autonomia, a anunţat vineri liderul Uniunii, Marko Bela.
Un grup de lucru format din membri UDMR şi ai CNMT va căuta, până în luna iunie, diferenţele şi punctele comune existente în diferitele proiecte de autonomie, urmând ca în ceea de-a doua etapă să se lucreze la texte de lege.
"A doua fază, după ce în iunie ne-am corelat, am ajuns la un consens, e ca până în toamnă, am zis noi, să se elaboreze deja texte comune, deci proiecte, documente comune de lege, aş zice eu. În acest moment eu cred că ar fi vorba de lege, dar, la fel, vom decide împreună?, a spus marko Bela.
Liderul UDMR a subliniat că, în opinia sa, nu există mari diferenţe între conceptul de autonomie al UDMR şi cel al CNMT.
?Eu aş zice că în acest moment mari divergenţe de principiu sau mari contradicţii nu există, dar, oricum, grupul de lucru trebuie să confrunte concepţiile, proiectele şi să ajungă, pe de o parte, la un numitor comun, până în iunie, pe de altă parte, să inventarieze totuşi detaliile, soluţiile, principiile în legătură cu care nu suntem sau nu a căzut de acord grupul de lucru?, a spus Marko.
La rândul său, liderul CNMT episcopul Laszlo Tokes a ţinut să precizeze că iniţiativa se bucură şi de sprijinul Consiliului Secuiesc.
"Pe plan principial, avem platforma comună privind autonomia, dar, după un timp, s-a dat uitării acest program al UDMR şi acum ne-am reîntors la rădăcini, privind politica maghiară din Transilvania şi avem contribuţia Consiliului Secuiesc, a CNMT şi vom face o sinteză a acestor documente, a acestor stăruinţe", a declarat europarlamentarul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR forum proiect de lege autonomie
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close