Antena 3 CNN Politică Valeriu Stoica, adevărul despre cum a ajuns Traian Băsescu candidat la alegerile prezidențiale

Valeriu Stoica, adevărul despre cum a ajuns Traian Băsescu candidat la alegerile prezidențiale

 Valeriu Stoica, adevărul despre cum a ajuns Traian Băsescu candidat la alegerile prezidențiale
26 Ian 2019   •   18:22

Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica vorbește, într-un interviu pentru Adevărul, despre retragerea din cursa prezidențială din 2004 a lui Theodor Stolojan și despre momentul în care Traian Băsescu i-a luat locul.

"singurul meu regret e că, în anul 2004, Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidenţială. Regretul e că s-a retras din cursă într-un moment în care eu am crezut că am rezolvat criza din PNL. În 2002, a fost o puternică mişcare de opoziţie în PNL condusă de Dinu Patriciu. Şi eu nu credeam că Dinu Patriciu ar fi dus partidul într-o direcţie bună", spune Stoica.

Valeriu Stoica spune că Stolojan a avut, printre altele, momente în care s-a temut să continue cursa prezidențială.

"Da, motivele sunt reale. Am discutat cu el direct în zilele dinaintea anunţului oficial. Motive de sănătate însemnând, între altele, şi motive de panică... Un politician nu ar trebui, totuşi, să controleze aceste momente de tensiune? Theodor Stolojan e un om de bună-credinţă, dar nu întotdeauna cei ca el sunt şi foarte buni politicieni. Uneori, tocmai aceşti oameni au vulnerabilitatea de a nu rezista tensiunii pe care jocul politic o presupune. Sunt momente de criză, în care trebuie să vezi tabla de şah foarte bine  şi să ştii să găseşti acele soluţii de ieşire din criză.

Stolojan a avut două şanse să câştige. Prima, în 2000. Atunci n-a fost vina lui, ci divizarea dreptei. Dacă nu exista acea divizare şi era un singur candidat al dreptei, Stolojan intra fără probleme în turul II. După cum am văzut, în turul II, la alegeri, România se coalizează împotriva stângii. Dar trebuie să ai un candidat!", mai spune Stoica.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close