Antena 3 CNN Politică Valeriu Turcan: Informaţiile despre sănătatea preşedintelui Băsescu, o campanie controlată politic

Valeriu Turcan: Informaţiile despre sănătatea preşedintelui Băsescu, o campanie controlată politic

Valeriu Turcan: Informaţiile despre sănătatea preşedintelui Băsescu, o campanie controlată politic
Sursa foto: Traian Bãsescu
01 Mar 2010   •   12:36

Administraţia prezidenţială nu va răspunde la informaţiile apărute pe bloguri controlate politic cu privire la posibila stare precară de sănătate a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei instituţii, Valeriu Turcan, ipoteza îmbolnăvării preşedintelui ar fi fost promovată încă de acum trei luni de zile de anumite medii politice pentru a se acredita ideea că actualul şef de stat nu ar mai putea face faţă îndatoririlor prezidenţiale şi ar trebui suspendat.

?Nu vom răspunde la informaţii apărute pe bloguri controlate politic. În urma cu circa 3 luni de zile pentru noi a fost evidentă existenţa unei campanii controlate politic pentru acreditarea ideii că preşedintele ar fi grav bolnav. Jurnaliştii acreditaţi la Administraţia Prezidenţială ştiau foarte bine că noi facem acest lucru, încercăm să vedem această campanie instrumentată politic în toate detaliile ei. Făceam monitorizări în fiecare zi, deci plecaţi de la premisa că ştim destul de bine ce facem, da? a afirmat

Valeriu Turcan, luni, la Antena3. El a sugerat că răspândirea acestei informaţii ar fi urmat să servească unui plan de suspendare din funcţie actualului lider de stat, prin acreditarea ideii că Traian Băsescu este bolnav. "Atât în timpul campaniei electorale din 2009, pentru noi a devenit evidentă o campanie instrumentată politic, obiectivul ei fiind răspândirea la nivel naţional a ideii că preşedintele ar fi grav bolnav. Preşedintele nu a dorit să intre în jocul celor care au orchestrat această campanie, care s-a manifestat inclusiv prin aglomerarea site-urilor de internet şi a forumurilor cu texte standard de genul

. Ulterior, au existat remarce aluzive ale unor lideri politici exact în această direcţie, care sperau la o nouă suspendare, inclusiv cu argumentul ", a explicat Turcan. 

El a mai susţinut că Preşedinţia nu este obligată să ofere explicaţii unei campanii de acest fel. "Starea de sănătate a preşedintelui României este în mod evident un subiect legitim de interes public, numai că acum eu v-aş ruga să înţelegeţi logica instituţională. Nu e obligatoriu să dai explicaţii în urma unei campanii politice de intoxicări, lansate prin intermediul lui Corneliu Vadim Tudor sau prin intermediul unor persoane care în trecut au lucrat ca jurnalişti, dar în prezent sunt afiliaţi partidelor, cum e domnul Şuţu (Cristian Şuţu, care a scris pe blogul său că Băsescu ar fi internat -n.r.). Ziua de ieri rămâne oarecum în istorie, în sensul în care preşedintele României a fost prezentat pe un blog personal al unui jurnalist cu strânse relaţii cu Viorel Hrebenciuc, ca fiind la terapie intensivă", a continuat Turcan.

Turcan a explicat că şeful statului s-a prezentat sâmbătă, la Spitalul Militar Central, unde a efectuat o serie de analize medicale pentru controlul medical anual.

"Preşedintele a efectuat o serie de analize medicale pentru controlul medical anual. Acesta nu e un control obişnuit. Legea prevede o comisie medicală specială, compusă din 13 medici specialişti din cadrul Spitalului Militar Dr. Carol Davila, conform unei hotărâri a CSAT, 166/20 decembrie 2006. Această comisie efectuează un control complet, pe specialităţi, după ce în prealabil sunt recoltate probe de sânge. Recoltarea s-a întâmplat săptămâna trecută, iar analizele de sânge sunt foarte bune. Acum să vă spun de ce a ales preşedintele să se ducă sâmbătă pentru acel control medical complet. Pentru că în ziua de sâmbătă are mai mult timp liber. Însuşi şeful statului a spus ieri seară că în urma controlului medical nu s-a identificat vreo problemă. Preşedintele este foarte sănătos", a subliniat Turcan.

Surse medicale citate de cotidianul Gândul susţin însă că Băsescu s-a aflat sâmbătă, timp de două ore, pentru un control la tiroidă. În plus, preşedintele ar fi fost supus unui control oftalmologic şi a făcut o investigaţie RMN.
În septembrie 2007, preşedintelui Băsescu i-a fost extirpat, lobul drept tiroidian, sub anestezie generală, intervenţia desfăşurându-se la Spitalul Militar Central fără incidente anestezico-chirurgicale.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close