Antena 3 CNN Politică Vicepremierul Ungariei: Atâta timp cât există comunităţi în UE cu autonomie teritorială, putem avea şi noi

Vicepremierul Ungariei: Atâta timp cât există comunităţi în UE cu autonomie teritorială, putem avea şi noi

Vicepremierul Ungariei: Atâta timp cât există comunităţi în UE cu autonomie teritorială, putem avea şi noi
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Mai 2013   •   16:09
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, preşedinte al Partidului Popular Creştin din Ungaria, a declarat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, că, dacă alte comunităţi din UE au autonomie teritorială, şi maghiarii din România o pot avea, pentru că "nu sunt mai prejos".
Semjen Zsolt a declarat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, că dacă maghiarii vor accepta ideea că există lucruri pe care le pot avea unii în Europa, iar ei nu, atunci sunt consideraţi "cetăţeni de rangul doi" şi îşi merită soarta, conform Mediafax.
"Un alt element este dreptul la autonomie. În privinţa Ardealului, maghiarii din Ardeal trebuie să se gândească ce cred ei că e mai important ca să se poată păstra şi acest concept va fi susţinut de statul ungar. Este important să conştientizăm în noi şi în majoritate că maghiarii nu au revendicat ceva ce nu e în UE. Dacă alţii pot avea, să se poată şi pentru noi. Dacă alte comunităţi din UE pot avea autonomie teritorială, putem avea şi noi, pentru că nu suntem mai prejos decât altă naţiune. Dacă vom accepta ideea că există lucruri pe care le pot avea unii în Europa şi noi nu, atunci suntem consideraţi cetăţeni de rangul doi, atunci ne merităm soarta. Ceea ce e legitim pentru alţii e legitim şi pentru noi - folosirea limbii materne, simbolurile, dreptul la grădiniţe, la şcoli. (...) Vocaţia noastră este să ne păstrăm valorile, naţiunea maghiară este specială", a afirmat Semjen.
Potrivit acestuia, interesul Ungariei este să aibă relaţii bune cu România, în condiţiile în care cele două state împărtăşesc "aceeaşi soartă istorică". 
"Dacă Ungaria şi România cooperează, atunci ne merge bine şi avem succes, dacă avem conflicte, atunci nu ne merge bine niciunuia. Vreau să transmit UDMR că Ungaria contează pe dumneavoastră şi, orice se întâmplă, dumneavoastră veţi putea conta pe Ungaria", a spus Semjen.
 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close